BATMAN-Diyarbakır'da bazı gençlerin girişimiyle kurulan "Komeleya Tevgera Ciwanên Kurdistanê/Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği" hakkında, adında bulunan "Kürdistan" kelimesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmasına bir tepkide Batman Hak ve Özgürlükler Plaformu'ndan geldi.

 

Hak ve Özgürlükler Plaformu açıklamasında, "Diyarbakır'da bazı gençlerin 'Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği' adı altında bir dernek kurma teşebbüslerinde Diyarbakır Dernekler Müdürlüğünün durumu üst kurumlara bildirmesi sonucu Valilik ve Savcılık makamlarının "Kürdistan" kelimesine soruşturma açmaları, Emniyet mensuplarının Derneğe gidip tabelayı indirmelerini söylemelerini kınıyoruz." denildi.
Kürtler gibi kadim bir milletin bu ülkede hala kendileriyle ilgili isimleri kullanırken soruşturmaya tabi tutulmaları, Devletin hak ve özgürlükler alanında ne kadar katı ve yasakçı davrandığının delili olduğu belirtilen açıklamada, "Oysa aynı Devlet, başka ülkelerde kendi resmi dilini her vesileyle ihraç etmeye çalışmakla nasıl bir tezat içine girdiğini artık görmelidir." ifadeleri kullanıldı.

 

Açıklamanın devamında, "Bu baskı ve tahammülsüzlükler diğer bazı kesimlerin Kürtleri özünden uzaklaştırmasına ve başka amaçlar için bazı taraflara çekmesine de zemin hazırlamaktadır." diye belirtildi.

 

Açıklamanın sonunda, "Kürtlerinde her millet gibi insani ve İslami haklarına kavuşmaları karşısında devletin veya başka kesimlerin her türlü hile, baskı ve tahammülsüzlüğüne karşıyız. Yasalarda konuyla ilgili yasal sıkıntı varsa bunun düzeltilmesi gerekmektedir. Bu işin sonucu derneği bu isimden dolayı faaliyet dışı bırakmak olmamalıdır" şeklinde tepki gösterildi. (Veysi Demir-İLKHA)