Milyonlarca öğrenci için yaz tatili başladı. Çocuk ve Yetişkin Psikiyatrisi Uzman Psikolog Sinan Sayar, tatilin öğrencilerin dinlenmesine katkı sağlaması ve kendilerini hem manevi hem de kültürel anlamda geliştirmesine de yardımcı olması gerektiğini belirten eğitimciler, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
Tatile gidemeyen çocuklarda hayal kırıklığı olduğunu belirten Sayar, çocuklarımızı şehrimizde var olan yaz kamplarına, havuzlara veya yüzme programlarına yazdırmaları gerektiğini söyledi.
Sayar, çocukların yaz tatillerini aileleri tarafından desteklenerek tatil modunda geçirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Sayar, ailelerin çocuklarına sorumluluk yükleme yerine çocukları rahatlatıcı ve onların tatiline saygı göstererek onların da deşarj olması gerektiği gerçeğini görmesi gerektiğini söyledi.
"Çocuklar büyük bir eğitim sürecinden geçti"
Çocukların uzun soluklu bir eğitim süreci geçirdiğini ifade eden Sayar, "Yazın gelişiyle beraber çocukların ailelerinden bir tatil beklentisi olmakta. Ekonomik sorunlar ve aile bireylerinin işlerinden dolayı bazen çocuklarını tatile götüremeyebiliyorlar ve bu da çocuklarda hayal kırıklığına neden oluyor. Ailelere tavsiyemiz, yapabiliyorlarsa çocukları yaz kamplarına, havuzlara veya yüzme programlarına yani çocukların aktivite yapabilecekleri bir programa yazdırmaları gerekiyor. Çocuklar zaten bir yıl boyunca büyük bir eğitim serüveninden geçtiler, iyi veya kötü bir karne aldılar. Yaz tatili çocuklar için bir dinlenme fırsatı ve çocuklarımızın yeni yıla hazırlık için deşarj olmaları gerekiyor." dedi.
"Çocuklarımıza motivasyon vermezsek ciddi sorunlar baş gösterebilir"
Çocukların aileleri tarafından desteklenerek yaz aylarını tatil modunda geçirmeleri gerektiğini belirten Sayar, "Çocuklarımızın çok fazla ders çalışma, kitap okuma veya ailenin verdiği sorumlulukları yapma yerine çocukların bu tür tatillerde aileleri tarafından desteklenerek yaz tatillerini tatil modunda geçirmeleri çok önemli bizim için. Sonraki yıl geldiğinde çocukları motive edecek bir şey olması gerekiyor. Çocuklarımıza yeteri derecede motivasyon vermezsek çok ciddi sorunlar baş gösterebilir. Bir sonraki dönem başladığında çocuklarımızda sıkılma, bunalma, istememe ve okula gitmeme isteği baş gösterebilir. Yaz tatili sürecinde çocuklarımız mutlaka kendilerini deşarj edebilmeli, havuz kurslarına, ailenin tatil imkânı varsa tatile gitmeleri gerekir, bununla beraber günlük bir saat kitap okuma saati de koyabiliriz." diye ekledi.
"Ailenin çocuklarla iyi geçinmesi ve onları anlaması gerekir"
Çocukların bir yıl boyunca çalışıp emek verdiklerini dile getiren Sayar, "Çocuklara çok fazla sorumluluk vermemeleri gerekiyor, biz zaten yaş aralıkları ilerledikçe çocuklarımıza sorumluluklarını aşılıyoruz. Yaz tatillerinde çok fazla yüklenmemeleri ve çok sıkmamaları gerekir. Çocuklar çok sıkıldığı taktirde daha fazla strese ve stresle beraber depresif bir moda girebiliyorlar, aileden uzaklaşması ve aileden uzaklaşmakla beraber daha fazla sorun çıkarmaya başlıyorlar. Bu davranışların önlenebilmesi adına ailenin çocuklarla iyi geçinmesi ve onları anlaması gerekir, onlarda bir yıl boyunca çalışıp emek verdiler. Ailelerin çocuklarına sorumluluk yükleme yerine çocukları rahatlatıcı ve onların tatiline saygı göstererek onların da deşarj olması gerektiği gerçeğini görmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Tatil artı eğitim programı yapabiliriz"
Çocukların ders durumu kötü değilse gerekli ödüllerin verilmesi gerektiğini söyleyen Sayar, "Çocuklarımızın karnesinde ve eğitiminde çok fazla sorun yoksa, çocuk elinden geleni yaptıysa ve başarılıysa çocuğa gerekli ödüller verilmeli, ödül olarak karne hediyesi, tatil veya sosyal aktiviteler yapılabilir. Çocuklarımızın eğitim hayatında çok fazla bir başarı göremiyorsak veya sorunluysa tatil artı eğitim programı yapabiliriz. Çocukların eğitim konusunda kendilerini geliştirmesi ve deşarj oldukları o tatili yaşamaları gerekmekte. Ailelere özellikle söyleyeceğimiz şey kesinlikle çocuklarımızın bu tür gereksinimlerini göz önünde bulundurmalı ve böyle hareket etmeliler." diye ekledi.
Son olarak çocuklara gerekli desteğin verilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Sayar, "Çocuğun eğitim konusunda sorunları varsa tabiî ki eğitim danışmanları olmalı. Çocukların bireysel olarak bir sorunları varsa kendi kendilerine yetemiyor veya dikkat eksikliği, hafıza gibi sorunların olduğunu düşünüyorlarsa bu konuda uzman bir psikolog'a başvurmaları ve bu konu üzerinden yeterli desteği almaları gerekiyor." dedi. (İLKHA)