Boğulma vakalarına karşı vatandaşların alması gereken önlemleri anlatan uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
Batman İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2022 yılında ilde boğularak dalgıç personelleri tarafından sudan cansız bedeni çıkartılan vatandaşların sayısı 8 iken, bu yıl bu sayının temmuza kadar 6'ya çıktığını söyledi.
Yeni istihdamla sayısını 9'a çıkardıkları dalgıç personellerinin sadece Batman'da değil çevre illerde de hizmet verdiğini belirten Akboğa, 2022 yılında Tunceli, Silvan, Siirt gibi bölgelerde 4 vatandaşın cansız bedeninin dalgıç personelleri tarafından çıkartıldığını aktardı.
Akboğa, aynı şekilde 2023 yılında da toplam 4 vatandaşın cansız bedeninin dalgıç ekibi tarafından sudan çıkartıldığını kaydetti.
Batman İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa
"37 kişi boğulma tehlikesi geçirdi"
Özellikle kış dönemlerinde baraj kapaklarının açılıp suların ani yükselmesi sonucu mahsur kalarak boğulma tehlikesi geçiren vatandaşların da olduğuna dikkat çeken Akboğa, "2022 yılında bu şekilde mahsur kalarak boğulma tehlikesi geçirenlerin sayısı 28 iken, bu sayı 2023 yılında 37'ye çıkmış durumda." dedi.
"Uyarıları dikkate alın"
Yapılan uyarıların vatandaşlar tarafından çok fazla dikkate alınmadığını dile getiren Akboğa, "İlgili kurumlarımızın tüm uyarılarına rağmen maalesef bu uyarıları dikkate almayan vatandaşlarımız olabiliyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan ricamız yapılan uyarıları dikkate almalarıdır. Dikkate alınmadığı zaman maalesef üzücü durumlar yaşanabiliyor." diye konuştu.
"Bölgemizdeki sularda yüzülmemeli"
Batman Çayı'nın akıntılı olduğunu, burada yüzmenin çok tehlikeli ve riskli olduğunu belirten Akboğa, hayati öneme sahip şu uyarılarda bulundu:
"Her ne kadar profesyonel yüzücü olsanız dahi akıntılı sularda girdap oluşabiliyor. Bu gibi girdaplı sularda su alır çeker sizi. Bunun için bizim bu bölgemizdeki sularda yüzülmemesi lazım."
Batman İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma Personeli Mehmet Aktan ise boğulma esnasında vatandaşların yapması gerekenleri anlattı.
"Suyun dibinin görülmemesi boğulmalara sebep oluyor"
Batman ve çevresinin Dicle Nehri, Garzan Çayı ve Ilısu Barajı ile çevrili olduğunu ifade eden Dalgıç Uzmanı Aktan, Dicle Nehrinin en önemli sorunlarından bir tanesi görüntüsünün olmaması olduğunu vurguladı.
Batman İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma Personeli Mehmet Aktan
Ayrıca vatandaşların balık avlamak için ağlarını sudan çıkarmamasının da suya girenler için çok büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Aktan, vatandaşlara kesinlikle emin olmadıkları sulara girmemeleri uyarısında bulundu.
Batman'ın çay ve nehirlerinin kirli olduğunu belirten Aktan, "Ayrıca burada kum ocakları bulunmaktadır. Kum ocaklarının kazdığı fora delikleri olmaktadır. Yaklaşık 30 santimlik bir yürüyüşte direk bir veya iki metre dibe inmektedirler. Bu da boğulmalara sebep oluyor. Havaların sıcak olduğu bu zamanda ailelerden isteğimiz çocuklarına sahip çıkmalarıdır." dedi.
"Yüzme bilmeyenler boğulma tehlikesi yaşayanları kurtarmaya gitmemeli"
Boğulma tehlikesi yaşayanlara yardımda bulunmak isteyen vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunan Aktan, şunları söyledi:
"Boğulan birini gören bir kişi yüzme bilmiyorsa kesinlikle kurtarmaya gitmemelidir. Bu kişi hemen ya etrafındaki insanları haberdar edecek ya da yanında varsa bir iplik veya can simidi ya da uzatabileceği bir ağaç dalı varsa boğulan kişiye uzatmalıdır. Boğulma vakalarında en çok yaşanan olaylardan bir tanesi kurtarmaya gidenler boğulma tehlikesi geçirenler tarafından boğuluyor.
Kurtarmaya giden kişi asla boğulma tehlikesi geçiren kişiyle göz göze gelmemeli. Hemen boynunun arkasına geçip boynunu havaya kaldırıp elini de arkasından tutarak hamle yapmasını engellemeli. Şahıs bunları yaparken kesinlikle panik yapmaması gerekiyor. Çünkü kişiyi panik batırır."
Son olarak pikniğe giden ailelere de tavsiyelerde bulunan Aktan, pikniğe giden ailelerden bilmedikleri ve tehlikeli sulardan uzak durmalarını istedi.(İLKHA)