Afganistan İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı Bilal Kerimi, ülkede haşhaş ekiminin kaldırıldığını, uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve satışının önlendiğini açıkladı.

Kerimi, Afganistan'da alınan bu karara ve atılan onlarca olumlu adıma rağmen, bazı ülkelerin İslam Emirliği'ni baskı altına almak için uyuşturucu kartını kullandığını kaydetti.

Kerimi, başta Orta Asya ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin bu iddiaları defalarca dile getirdiğini ancak endişelerinin asılsız ve gerçeklerden uzak olduğunu belirtti.

Bazı ülkelerin uyuşturucu konusundaki kaygılarının yersiz olduğunun altını çizen Kerimi, söz konusu ülkelerin bu iddiaları sürdürmelerinin nedenini şöyle açıkladı:

"Ya ülkemizin nesnel gerçekleri ve gerçek durumu hakkında iyi ve doğru bilgilere sahip değiller ya da belki başka amaçları var ve böyle haksız, mantıksız bir şekilde baskı aracı olarak kullanmak istiyorlar."

Uyuşturucuya ilişkin İslam Emirliği yönetiminin aldığı karara ülkedeki halkın yüzde 98'inin uyduğunu hatırlatan Kerimi, uyuşturucunun ekimi, üretimi ve satışını yasaklayan emre uymayarak gizlice haşhaş yetiştirilen bölgelerde ise güvenlik güçlerinin müdahalesiyle tarlaların yok edildiğini söyledi.

Kerimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afganistan halkının yüzde 98'i Afganistan İslam Emirliği liderinin emrine uydu ve uyuşturucuyu ekmekten vazgeçti. Bazı bölgelerde gizlice ekilenler ise İslam Emirliği güçleri tarafından bulundu ve yok edildi."

Ülkede haşhaş ekimi ve kaçakçılığına karşı mücadelede tam başarı sağlanabilmesi için çiftçilerin alternatif mahsuller ekmesine yardımcı olmak için bazı uzmanlar, uluslararası topluma yardım çağrısında bulunuyor.

Uyuşturucuyla mücadelede ortaya konan kararlı tutumun sonuçlarının yabancı kuruluşlar tarafından raporlar halinde yayımlanması, Afganistan İslam Emirliği yönetiminin bu alandaki başarısını yansıtırken, kaygı duyan ülkelerin endişelerinin yersiz olduğunu kanıtlıyor.

İngiltere'deki bir araştırma kuruluşu tarafından yayımlanan rapora göre, güney Afganistan'da haşhaş ekiminin geçen yıla göre en az yüzde 80 oranında düştüğü belirtildi.

Sadece Helmand vilayetindeki haşhaş ekiminin, daha önce tüm dünyada üretilen afyonun yüzde 50'sini karşıladığını ortaya koyan rapora göre, yasak emrinden sonra bu oranın yüzde 99 civarlarında düştüğü tespitine yer verildi.

(İLKHA)