Karma eğitim hakkında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir canlı yayında "Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en baştaki argümanı, 'Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum' oluyor. Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli." açıklamasında bulundu.
Eğitim Bir-Sen (EBS) 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
"İsteyen karma eğitim alsın, isteyen de karma olmayan okullarda öğrenimini sürdürebilsin"
Eğitim Bir-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş
Bakan Tekin'in çıktığı yayında karma eğitim ile ilgili konuşmasını hatırlatan Ermiş, "Karma eğitim dünyanın bir gerçeği ancak dünyanın bir başka gerçeği de var ki karma olmayan okullarda var. Bu okullar dünyanın her tarafında var, Türkiye'de de var. İşin doğrusu Türkiye'de bu işler çok daha rayında giderken 28 Şubat Post Modern Darbesi ile beraber birçok kız okulu karmaya çevrildi. O dönemde gerçekten de toplumsal yapıda bir sıkıntı oluşturdu. Tabi post modern darbenin üzerinden çok şey geçti ve yıllar geçtikçe toplum elbette değişiyor ama şu da bir gerçek ki insanımızın bir kısmı karma eğitim istemiyor. Dolayısıyla insanların talep ve istekleri bizim için önemli ve değerlidir. İsteyen karma eğitim alsın, isteyen de karma olmayan okullarda öğrenimini sürdürebilsin. İnsanların bu taleplerini son derece makul görüyoruz."dedi.
"Kız anadolu liselerimiz var buralara giden öğrencilerimiz de son derece başarılı ve mutlular"
Ermiş, "Özellikle Türkiye'mizde kız anadolu liselerimiz var buralara giden öğrencilerimiz de son derece başarılı ve mutlular, okullarına severek gidiyorlar. Karma okulllara da öğrenicler isteyerek ve severek gidiyorlar, bir sıkıntı yaşamıyoorlar. Karma okulu savunların; 'biz diğer okulları istemiyoruz, kapatacağız' demesi son derece yanlış birşeydir. Karma okul isteyenlere de siz karma eğitim alamazsını demeyi de doğru bulmuyoruz. Zaten Bakan'da böyle birşey demiyor; 'biz insanların ihtiyacını karşılayacak şekilde düşünüyoruz ve ona göre talepleri karşılamaya çalışıyoruz' diyor. Özelikle imam hatiplerde kız-erkek öğrenci aşağı yukarı ayrı yani imam hatiplerde karma eğitime pek rastlamıyoruz bize oralardan başarısızlıkla alakalı bir şikayet gelmiyor; velilerde şikayet gelmiyor, öğrencilerde halinden son derece memnundur." diye belirtti.
"Karma eğitime karşı değiliz, karma eğitim mecburiyetine karşıyız"
28 Şubat Darbesi'nden sonra karma eğitimi konuşmanın, tartışmanın bile tabu haline getirildiğine dikkat çeken Ermiş, "Bu konular konuşulunca, bir koro hemen harekete geçiyor ve bu işleri tartıştırmak istemiyor. Halbuki Türkiye'nin modernleşme sürecinde kız okulları çok fazla açıldı buralardan ülkesine faydalı olan binlerce öğrenci yetişti ve bu şekilde devam etti. Bu normaliteyi bozan 28 Şubat Post Modern Darbesi oldu. Biz tekrar bu normallleşme bulunsun diyoruz. Bu konuda ne kadar ihtiyaç varsa o kadar açılmalı, arz-talep dengesi gözetilmelidir. Arz-talep dengesini bozacak işlerden de kaçınılmalıdır. Karma eğitime karşı değiliz, karma eğitim mecburiyetine karşıyız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)