Siirt'te Nazlı Çetinkaya isimli 3 yaşındaki bir kız çocuğu, henüz bir yaşındayken bir gece ansızın ateşi çıktı ve ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Basit bir ateş şikayetiyle hastaneye giden minik Nazlı, acilen yoğun bakıma alındı ve sabah erken başka bir hastaneye sevk edildi. Hastanede uzun süreli entübeye maruz kaldığı için gırtlak daralması oluşan minik Nazlı, 5 ameliyat geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamıyor.
Minik Nazlı'nın ailesi de şimdilerde kızlarının tedavisine bakan doktorun emekli olmasıyla büyük bir endişe yaşıyor. Yaklaşık 8 aydır, kızlarını tedavi edecek bir doktor arayan Çetinkaya ailesi, yetkililerden destek bekliyor.
Arkadaşlarıyla oyun oynayıp gezmekten mahrum kalan minik Nazlı, bir an önce sağlığına kavuşmayı bekliyor.
Kızının 2,5 yıl önce akşam saatlerinde yüksek ateş şikâyeti ile Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığını, sabah da nefes alamadığı için acilen Batman Bölge Hastanesi'ne sevk edildiğini ifade eden anne Evin Çetinkaya, kızının Covid-19 sanılarak 15 gün entübe edildiğini, yapılan tahlillerin hiçbirinde ise Covid-19 çıkmadığını ve hastalığına da bir teşhis konulamadığını söyledi.
"Doktorun bana söylediği 'yetişmezse ölecek"
2 yıl önce misafirliğe gittikleri köyde hafif ateş şikâyeti ile kızlarını hastaneye kaldırdıklarını ifade eden Anne Çetinkaya, "Kızım birden fenalaştı. Pandemi olduğu için Covid-19'dan şüphelendik ama defalarca test yapılmasına rağmen testi pozitif çıkmadı. Sabah, Batman Bölge Hastanesi'ne kaldırıldı ve doktorun bana söylediği, 'yetişmezse ölecek' oldu. Batman'da hastaneye varır varmaz entübe edildi ve nedeni hiçbir şekilde bana söylenmedi. Doktorlar bana, 'nefes alamıyor, ciğerleri bitme noktasında' gibi sözler söyledi. 15 gün entübede kaldı, 15 günün sonunda entübeden çıkarıldığı zaman da sadece 3 gün kalabildi. Daha sonra Batman Bölge Hastanesi'nde 2 ay yoğun bakımda kaldık, oradan da Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesine sevkimiz yapıldı. Orda da 2 ay boyunca 8 defa entübe ekstübe oldu." diye konuştu.
"Kızımın boğazı açıldı ama şimdi de kapatamıyoruz "
Kendisine kızının ölmek üzere olduğu ve bıçak sırtında yaşadığının söylendiğini ifade eden Çetinkaya, "Ben de kızımı alıp İstanbul'a götürdüm. Tesadüfen acil serviste bir doktorla karşılaştık, boğazındaki o delik açıldı. Meğer entübeye bağlı daralması varmış. Soluk borusu kapanmış iğne deliği kadar nefes alabiliyormuş. Boğazı açıldı ama şimdi de kapatamıyoruz. Çünkü doktor yok. Ankara'da 5 kez ameliyat oldu. 4'ü kapalı biri açık, çok ağır ameliyat yapıldı. Kaburgalarında kıkırdak alındı ve boğazına takıldı." şeklinde konuştu.
"Kızımı ameliyat edecek doktor emekli oldu şimdi de doktor bulamıyoruz"
Ameliyat ile takılan kıkırdağın içeri doğru çöktüğünü ve doktorlarının minik Nazlı'nın tekrar ameliyat olması gerektiğini dile getiren Çetinkaya, "Maalesef doktorumuz emekli oldu. Çok yerlere baktık ama bulamadık. Özel doktor bulduk ama bu sefer de çok fazla ücret talep ediyor. 170 bin lira talep ediyor. İmkânımız sınırlı, eşim kamyon şoförlüğü yapıyor. 4 çocuğum var 3'ü de okuyor. Kiradayım ve kızımın masrafı çok fazla. 2 adımlık yolu bile özel taksi ile gitmek zorundayım çünkü takılan aparat her an tıkanabilir. Elektik olması şart. Şarjlı olanı da var ama çok pahalı onu da alamıyorum." ifadelerini kullandı.
"Malzeme yok, evinize gidin, biz sizi arayacağız diyorlar"
Kızını ameliyat ettiği hastane yetkililerinin 8 aydır farklı bahanelerle kendisini eve gönderdiklerini dile getiren Çetinkaya, "Her türlü imkansızlıklara rağmen o kadar yolu gidiyorum ama bana, 'malzeme yok, evinize gidin, biz sizi arayacağız' diyorlar. 8-9 ay oldu kızım gittikçe büyüyor. Çok sıkıntılarımız oluyor. Sürekli dışarı çıkmak istiyor, arkadaşlarıyla oynamak istiyor. Makinadan uzağa götüremiyorum kızımı. Arkadaşlarıyla oynarken aparat bir iki sefer boğazından çıktı, kucağımda bayıldı. Nefes alamıyor. Kaç doktor gezdim hepsi de ameliyat yapamayız dediler." şeklinde konuştu.
"Sadece doktor istiyorum bir doktor desin ki ben bu kızı iyileştirebilirim"
"Daha önce bir işlem yapılmamış olsaydı belki doktorlar kızımı ameliyat etmeyi kabul ederlerdi." diyen Çetinkaya, "Ama kızım 5 kez ameliyat olmuş ve duyduğum kadarıyla da kızımın dosyaları kayıp olmuş hastanenin taşınması esnasında. Ben gidip doktora 'bu ilaçlar verildi bu işlemler yapıldı' diyemiyorum. Onlar ne yaptıklarını biliyorlar, ben bilemem ki. Bu süreçte çocuklarım resmen dağıldı. Çocuklarımın öğretmenleri arıyordu ve durumları berbattı. Ben başlarında değildim, inanın çocuklarımın rengi bile değişmişti. Ben sürekli hastanelerde kızımın başındaydım. Geride kalan çocuklarıma bir yengem, bir kardeşim dönüşümlü bakıyorlardı. Onlar anne gibi olabilir mi? Çocuklar perişan oldu. Şu an çocukları toparlayamıyorum, sadece doktor istiyorum. Bir doktor desin ki ben bu kızı iyileştirebilirim, neredeyse 3 sene olacak ve ben rahat uyuyamıyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)