Vilnius'taki zirve toplantısının ardından 90 maddelik bir bildiri yayımlandı.
Bildiride NATO Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson arasında varılan anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
"NATO çatışma peşinde değil ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor"
Bildiride, Rusya'nın Ukrayna savaşının derhal durdurması çağrısında bulunularak, "Rusya, Ukrayna’ya yönelik güç kullanımına son vermeli ve Ukrayna topraklarından tüm kuvvet ve teçhizatını tamamen ve koşulsuz çekmelidir. Ülkeleri Rusya’nın saldırganlığına herhangi bir şekilde yardım etmemeye çağırıyor ve Rusya’nın savaşını aktif olarak kolaylaştıran herkesi kınıyoruz." denildi.
Avrupa-Atlantik bölgesinde ve NATO ile Rusya arasında istikrar ve öngörülebilirlik arandığı belirtilen bildiride, “NATO çatışma peşinde değil ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Düşmanca politikaları ve eylemleri ışığında Rusya’yı ortağımız olarak göremeyiz. İlişkimizdeki herhangi bir değişiklik, Rusya’nın saldırgan davranışını durdurmasına ve uluslararası hukuka tam olarak uymasına bağlıdır. Riskleri yönetmek ve azaltmak, gerginliği önlemek ve şeffaflığı artırmak için Moskova ile iletişim kanallarını açık tutmaya istekliyiz. Aynı zamanda, Rusya'nın politikaları ve eylemlerinin güvenliğimiz üzerindeki etkileri hakkında danışmaya ve değerlendirmeye devam edeceğiz ve Rus tehditlerine ve düşmanca eylemlerine birleşik ve sorumlu bir şekilde yanıt vereceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
“Çin güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor"
Bildiride Çin hakkında şunlar kaydedildi: "Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) belirtilen hırsları ve zorlayıcı politikaları çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. İttifak'ın güvenlik çıkarlarını korumak amacıyla karşılıklı şeffaflık oluşturmak da dahil olmak üzere ÇHC ile yapıcı ilişkilere açığız. Siber, uzay, hibrit ve diğer asimetrik tehditlerle ve yeni ortaya çıkan ve yıkıcı teknolojilerin kötü niyetli kullanımıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz."
İttifakın nükleer silahsız bir dünya hedefi olduğu savunulan bildiride, İran'ın nükleer silah geliştirmesine izin verilmeyeceği ifade edildi.
Bildiride öte yandan İran'ın Rusya'ya Ukrayna savaşında destek verdiği, bunun Avrupa-Atlantik güvenliğine de etki ettiği savunularak, İran'ın Rusya'ya askeri yardımı kesmesi istendi. (İLKHA)