Son dönemde kullanım alanlarıyla tartışmaya yol açan sohbet robotu ChatGPT'nin üreticisi olan teknoloji şirketi OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, yapay zekanın insanlığa varoluşsal bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Yapay zekayı anlatmak üzere çeşitli ülkeleri ziyaret eden Sam Altman ifade özgürlüğünün sıkı denetim altında olduğu, insan hakları örgütlerinin aktivistler ve gazetecilerin casus yazılımlarla izlendiği uyarısında bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.

Altman ziyareti sırasında bir etkinlikte yaptığı konuşmada son dönemde çığır açan bu teknolojinin denetlenmesi konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu benzeri uluslararası bir kurum oluşturulması önerisini gündeme getirdi.

YAPAY ZEKADAKİ RİSKLER

Microsoft'un da 1 milyar dolarlık yatırım yaptığı OpenAI'ın 38 yaşındaki CEO'su Altman, “Dünyanın karşı karşıya olduğu zorluk bu riskleri nasıl yöneteceğimiz ve yapay zekanın büyük faydalarından nasıl faydalanabileceğimiz konusu. Kimse dünyayı yok etmek istemiyor” dedi.

Yapay zekanın insanoğlunun çalışma ve öğrenme şeklini nasıl değiştirebildiğine ilişkin bir ipucu veren ChatGPT'nin başarısı bazı endişeleri de beraberinde getirdi.

Aralarında Altman'ın da bulunduğu yapay zeka sektörünün liderleri Mayıs ayında yazdıkları ortak mektupta, pandemi ve nükleer savaş gibi büyük çaplı toplumsal risklerin yanı sıra, yapay zeka kaynaklı risklerin en aza indirilmesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

ULUSLARARASI KURUM TEKLİFİ

Sam Altman, uluslararası toplumun tüm dünyada nükleer güç ve faaliyetleri denetlemek üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun çatısı altında biraraya geldiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda ABD'nin Japonya'ya atom bombası atmasını takip eden yıllarda kurulmuştu.

HIZLA TEHLİKELİ HALE GELEBİLİR

Sam Altman, “Dünya olarak biraraya gelmeliyiz. Tüm dünyanın ‘peki, çok tehlikeli teknoloji, o zaman bazı önlemler alalım' dediği bir model olarak UAEK'den söz ediyoruz. Yani nüansları da kapsayan bir mesaj vermiş oluyoruz. Bugün o kadar tehlikeli değil ama hızla tehlikeli hale gelebilir demiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

27 üyeli Avrupa Birliği yapay zeka alanında küresel standart haline gelebilecek bir yasa üzerinde çalışıyor.

Sam Altman Mayıs ayında ABD Kongresi'nde düzenlenen oturumda hükümetin müdahalesinin yapay zekayla birlikte gelen risklerin yönetilmesinde önemli olacağına dikkat çekmişti.

VOA