Cafer Selçuk
Ekip, son 2 yılda yaptıkları dalışlarda 50 dönümlük araziyi kaplayacak büyüklükte hayalet ağ çıkardı.
Proje koordinatörü ve ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, projenin bir benzerinin daha önce Marmara Denizi'nde yapıldığını, bu bölgeden de önemli miktarda hayalet ağın bertaraf edildiğini hatırlattı.
Çalışmalar kapsamında Balıkesir açıklarında farklı noktalarda dalışlar gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Ayaz, tespit ettikleri ağları tekneye çektiklerinde üzerlerinde nesli tükenmekte olan canlılar gördüklerini dile getirdi.
Prof. Dr. Ayaz, "Bir ağın üzerinde vatoz vardı, nesli tükenmekte olan türlerden. Başka bir ağda lapin türü vardı. Artık çürümeye başlamış haldeydi. Farklı bir noktada deniz hıyarı ve 3 tane örümcek yengeci dediğimiz türe rastladık. Bunların tümü nesli tükenmekte olan canlılar. Ve bu ağların deniz içinde bu türlere zarar verdiğini tespit etmiş olduk. Çünkü ağ orada kaldığı sürece avlanmaya devam ediyor" diyerek, hayalet ağların nesli tükenmekte olan canlılar üzerindeki olumsuz etkisine dikkati çekti.
Denizden çıkarılan ağlar markasız
Ayaz, yaptıkları incelemede en yakın tarihli ağın 6 aydır suyun dibinde olduğunun anlaşıldığını, bu ağlarda Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün markalarının olmadığının da belirlendiğini belirtti.
Bu ağların bir bölümünün sahipleri tarafından terk edildiğini anlatan Prof. Dr. Ayaz, "Her ağı denizden aldığımızda üzerinde canlılar olduğunu gördük. Ağ bırakıldığı yerde durdukça ava devam ediyor. Sahibi belki çekemediği için burada bıraktı ya da başka bir sebep var bilemeyiz. Sudan çıkardığımız ağları teknemizin güvertesine aldık. Bunları geri dönüşüme göndereceğiz." dedi.
"Hayalet ağları denizden çıkarma yarışına girildi"
Son zamanlarda hayalet ağları denizden çıkarma yarışına girildiğini gözlemlediklerini vurgulayan Ayaz, şöyle devam etti:
"Bu ağları denizden kaldırmamız çok önemli ama bu bir yarış olmamalı. Örneğin gırgır ağları gibi ağlar ya da trol yağı, bir resif alanın üzerini örtüyor ve o altındaki yapıyı öldürüyor. Daha sonra burayı da kullanılmaz hale getiriyor. Uzatma ağları ise serili kaldığı süre boyunca av yapmaya devam ediyor, Balıkesir'de gördüğümüz örneklerde olduğu gibi. Bu çok tehlikeli bir durum."