Proje kapsamında, tatlı su ve deniz balıkları için "kırmızı liste" oluşturularak balıkların biyolojik özellikleri ile yaşam alanlarına ilişkin önlemler alınacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sitesinde yapılan duyuruda, Türkiye'nin sucul biyoçeşitlilik açısından zengin olduğu ve bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması için önemli bir proje hayata geçirileceği belirtildi.
Bu projede, denizler ve iç sulardaki balıkların biyolojik özellikleri, yaşam alanları ve koruma gereksinimleri üzerine çalışılacak.
Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nde düzenlenen çalıştayda, tatlı su ve deniz balıklarının tür çeşitliliğinin sürdürülmesi için yapılacak çalışmalar ele alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra üniversitelerden konusunda uzman araştırmacılar ile bilim insanları, ülkemizin tatlı su ve deniz balıklarının IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) Kırmızı Liste değerlendirmesini yapmak üzere toplantıda bir araya geldi.
Bu değerlendirmeler sonucunda balıkların Türkiye'deki dağılımları ve nesillerinin devamıyla ilgili tehditler belirlenecek ve türlerin biyoçeşitliliği üzerindeki baskılar ele alınacak.
Proje aynı zamanda tatlı su havzaları ve denizlerde yaşayan balık türlerinin güncel tür listelerinin oluşturulmasını içeriyor.
Türkiye'de 530'un üzerinde deniz, 400 civarında da tatlı su balığı türü bulunduğu göz önüne alındığında bunun için kapsamlı bir çalışma yürütülmesi öngörülüyor.
Proje ayrıca, yabancı türlerin denizlere olan göçleriyle ilgili verilerin toplanmasını da amaçlıyor. Bu kapsamda, ülke sularında bulunan istilacı türlerin listesinin oluşturulması planlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kırmızı Liste oluşturması projesi, balıkların korunması ve biyoçeşitliliğin sürdürülmesi açısından büyük önem taşıyor.
Aynı zamanda, istilacı türlerin belirlenmesiyle, bu türlerin ülke ekonomisine ve biyoçeşitliliğe verebileceği zararların önüne geçilmeye çalışılacak. (İLKHA)