Seyyar olarak İstanbul'dan hareketle il dolaşan makas bileme ustası Sezgin Yılmaz'ın bugünkü durağı Bingöl oldu.

Bingöl'de berberleri dolaşan Yılmaz, makas çarkı işi yapıp ekmeğini kazanıyor. Yılmaz, makas bileme ustalığının babadan oğula gelen bir meslek olduğunu söyleyerek her ne kadar bileni az olsa da bu işin ölmez meslekler arasında olduğunu vurguladı.

25 yılık bileme makas bileme ustalığı yapan Yılmaz, kendisinin hazırladığı bileme aparatına taktığı tekerlek ile berberleri dolaşıp hem sıfır makas satıyor hem de berberlerin körelmiş makaslarını biliyor.

Mesleği hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Yılmaz, "25 yıldır bu işi yapıyorum. İstanbul'dan Bingöl'e geldim. Allah nasip ederse buradan da Muş, Ardahan, Kars taraflarına da gideceğim. Bu iş bir sanattır, herkes makası bileyemez. Bir bıçak bileme ustası makası bileyemez. İl il, ilçe ilçe geziyorum. Berberlerimize yardımcı oluyoruz. Talep iyi şükürler olsun. Sosyal medya hesaplarımdan ulaşıp çağırıyorlar. Biz de gelip berberlere hizmet veriyoruz." dedi.

"Bu meslek baba mesleğimdir"

Yılmaz, el becerilerine güvenmemenin eskide kaldığını ifade ederek, "Şu an az ama örneğin bir fabrikada çalışan biri bu işi yapamaz. Eskiden büyüklerimiz yapardı bu işi. Benim de babadan kalma mesleğimdir. Benim oğlum belki bu işi yapmayacak. Gençler okusun sadece. Bütün meslekler ölse de bu bileme işi ölmez. Ülkede çok berber var. Sadece Bingöl merkezde yaklaşık 170 tane berber var. Bu işi kimse yapmazsa berberler makası 20-25 liraya bileyeceğine bin lira verir makas alır. Bu işi yapan çok az kişi var. 60-65 kişi bu işi yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Makaslarımızı bileme için çevre illere gönderiyoruz"

İşyerine gelen bileme ustasının hizmetinden memnun olduğunu ifade eden Berber işletmecisi Kemal Balat ise,  "Sezgin ustanın bize uğramasına çok sevindim. Bingöl'de bileyici bulamıyoruz. Eskiden yöremizde bir Agit dayı vardı o da vefat edince artık Bingöl'de makas bileme işinden anlayan bulamıyoruz. Bazen komşu ilimizden olan Elazığ veya Diyarbakır'a gönderiyoruz. Biz de bulamıyoruz, Sezgin usta bize denk geldi ve sağ olsun işimizi gördü. İsteriz ki ayda bir defa da olsa buralara uğrasın." dedi.

"Avrupa'da berberlik yapmak için mesleğe şu anda rağbet var"

Kemal Usta, "Eskiden berberliğe pek rağbet yoktu. Kimsenin öğrenme talebi yoktu. Şu zamanlarda artık nedense bir yöneliş var. Benim dükkânım 2 koltuklu olmasına rağmen şu anda benim yanımda 5 kişi öğreniyor. Avrupa'ya gidişler söz konusu.  Bu durumu da Avrupa'da berberliğin iş yapıyor olmasına bağlıyorum. Mesleğe bir rağbet var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)