İki ülkenin dışişleri bakanlığı olarak diyaloğu her zaman sürdüreceklerinin altını çizen Safedi, "Gelecekte daha iyi işbirliği hedeflemekteyiz. İkili ilişkilerimizle gurur duymaktayız. Daha geniş alanlara yaymak için de elimizden gelen çabayı harcayacağız." değerlendirmesini yaptı.
Suriye konusu
Bakan Fidan ile bugünkü görüşmesinde, Suriye'ye ilişkin siyasi çözüm bulunması konusunu da ele aldıklarını aktaran Safedi, en fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan iki ülke Türkiye ve Ürdün'ün bu kişilerin geleceği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Safedi, Suriyeli sığınmacıların onurlu ve gönüllü şekilde evlerine dönmeleri ve bu konuda Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı diğer kurum ve kuruluşların çabalarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.
İsveç’te Kur'an-ı Kerim’in yakılmasına ilişkin Safedi, "Burada İslam karşıtlığı var. Bu, hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiçbir zaman da fikir özgürlüğü olarak kabul edilemez." ifadesini kullandı.
Safedi, başkalarının kültürüne ve varlıklarına saygı gösterdiklerini belirterek, aynı şekilde onların da Müslümanların kutsalına saygı duymaları gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin her zaman Ürdün'ün ortağı olduğunu vurgulayan Safedi, her zaman birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdi.
"Bunu hiçbir şekilde fikir özgürlüğü olarak izah edemeyiz"
İsveç’te Kur'an-ı Kerim’in yakılmasına ilişkin tepkisinin sorulması üzerine Safedi, Ürdün olarak bunu kınadıklarını ve bu eylemin izahının olmadığını söyledi.
Dinlere ve dini simgelere karşılıklı saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Safedi, uluslararası toplum olarak bu tür saldırıları reddetmeleri gerektiğine dikkati çekti.
Safedi, "Dinimiz, kültürümüz başkasına saygı duymamızı emretmektedir. Burada diyalog kültürü çok önemli. Çeşitlilik olmalı. Bu tip eylemlerin durdurulması gerekmektedir." ifadesini kullandı.