Diyarbakır ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ciğer kebabını, kent merkezinde 300 kadar işletmeci hazırlıyor. Yaklaşık 5 bin kişinin de çalıştığı bu alanda, binlerce müşteri her gün tonlarca ciğer tüketiyor.
2022 yılında coğrafi tescil işaret belgesi alan Diyarbakır ciğeri, sabahın ilk ışıklarıyla beraber gece yarısına kadar tüketiliyor. Diyarbakır'ın geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve yöre halkının vazgeçilmez damak tadı haline dönüşen ciğer kebabı, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı arasında yer alıyor.
"Diyarbakır ciğeri 7'den 70'e her yaşının yiyebileceği bir üründür"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, Kurban Bayramı süreci içerisinde yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebi üzerine 20 ton ciğer kebabı tüketildiğini, ileriki süreçlerde ve yıllarda bunu dahada ileriye götüreceklerinin altını çizdi.
Elkaan, "Diyarbakır ciğeri denildiği zaman bir asrı aşan süreç içerisinde vazgeçilmez tatlarımızdan biridir. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bir süreçtir. 40-50 yıl öncesine baktığımız zaman esnaflarımız, üstatlarımız iş yerlerini açmadan önce sabah kahvaltısı niyetiyle ciğer yerlerdi. O günlere kıyasla mekanlarımız ve çevremiz değişti. Diyarbakır ciğerini son 5 yıl içerisinde değerlendirirsek, Türkiye'ye damgasını vurarak coğrafi tescil işaret belgesini aldı. Gastronomi anlamında baktığımız zaman, Diyarbakır'ımızda gastronomi turizmi oluşmaya başladı. 7'den 70'e herkesin yiyebileceği bir üründür. Bir diğer özelliği de 7/24 yenilebiliyor, ciğerin bizdeki saati yoktur." şeklinde konuştu.
"Yörelerimizde yetişen hayvanlarımızdan elde ettiğimiz saf kuzu ciğerinden yapılıyor"
Elkaan, "Diyarbakır ciğerinin kendine has püf noktası yöremizde ve köylerimizde yetişen hayvanlarımızdan elde ettiğimiz saf kuzu ciğerinden olmasıdır. Tikelerimiz iri, diri ve canlı olup ve ateşte fazla pişirilmeden yediğin zaman, ciğerin kendisine has kokusunu damağında hissediyorsun. Diyarbakır'daki ciğer terbiyemiz; toz biber, pul biber ve tuzdur. Aşırı derecede terbiye yapılmıyor." ifadelerini kullandı.
"Geçen yıl 12 ton tüketildi bu sene ise 20 tona ulaştık"
Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 12 ton ciğer tüketildiğini belirten Elkaan, "Bu yıl gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun bir talebi üzerine 20 tona ulaştık. Ayrıyeten bu sene ciğer bayramını yaşadık, maşallah ciğerde de iyiyiz. İleriki süreçlerde ve yıllarda bunu dahada ileriye götüreceğiz. Diyarbakır'ın tarihi yerlerinin gezilmesi haricinde 'bir Diyarbakır ciğerini yiyelim' oluşmaya başladı. Bu oluşumlar olduğu zaman bize olan faydası binlerce insanımıza istihdam sağlıyor. Bizi en çok sevindiren taraf da budur. Normalde ciğerci esnaflarımız gece 00.00-01.00'e kadar hizmet sunarlar ama bayramda 21.00-22.00'de ciğer tükeniyordu." diye belirtti. (İLKHA)