Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Karşılaştığımız sınamaların bir çoğu bildiğimiz gibi ortak. O nedenle Ürdün’le düzenli istişarelere önem veriyoruz. Aldığımız bir kararla bakanlıklar arası düzenli istişareleri başlatıyoruz.
Ayrıca iş heyetlerimiz arasında düzenli çalışmaları ön görüyoruz.
Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz.
Masum Filistinli kardeşlerimize saldırılar bir an evvel durmalıdır. Dünkü Bakanlık açıklamamızda da belirttiğimiz gibi saldırıları kınıyoruz.
Saldırılar bir an evvel durmalıdır. İsrail'in saldırısını en güçlü şekilde kınadık. Türkiye ve Ürdün olarak bölgede sükûnetin sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Türkiye-Mısır ilişkileri
Türkiye ve Mısır bölgelerinde güçlü iki kardeş ülkedir. Bu iki önemli ülkenin birbirinden ayrı kalma lüksü yoktur. İki ülke Sayın Cumhurbaşkanları’nın iradesi ile bir süreç başlatıldı.
Bugün aldığımız ortak kararla karşılıklı olarak büyükelçilerimizi atıyoruz. Normalleşme aşamasında büyük bir aşamayı geride bırakmış olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın ve devletimizin iradesi bu yönde.
İsveç'in NATO üyeliği
İsveç’in tavrı NATO’ya sorun getirir bir tavır. 'İsveç’in NATO’ya üyeliği yük mü fayda mı getirir' konusu artık daha çok tartışmaya açıktır.
Terör örgütlerinin sokaklarda her türlü eylemi gösteriyi yapabildiği, para toplayabildiği, çatışma bölgeleri ile insan trafiği olması… Kısacası bilerek ve bilmeyerek teröre ev sahipliği yaptığı ortamda profesyonel olarak güvenlik kaygılarını artırır.
İsveç ev ödevini yerine getirirse başka alternatifler mevcut. Ancak kutsal değerlere hakaret edilmesine izin veren atmosferin olması İsveç güvenliğinin provokasyonları önleyememesi bizi daha çok düşündürüyor.