İSTANBUL- İstanbul`daki Müslümanlar Mısırlı kardeşleri için ayakta. İstanbul`daki binlerce Müslüman, Mısır`da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etmek ve hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılmak üzere İstanbul`un Eyüp ilçesindeki Eyüp Sultan Camii`nde bir araya geldi.

"Katledilen İhvan değil, insanlıktır"
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH), İnsani Yardım Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Anadolu Eğitim ve Dayanışma Gönüllüler Platformu`nun çağrısı üzerine öğle saatlerinde Eyüp Sultan Camisi ve avlusunu dolduran binlerce Müslüman, burada cuma namazı kıldı.

Cuma namazı kılan Müslümanlar daha sonra Mısır`da ve Suriye`de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ellerinde, "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar", "Suriye`de Mısır`da direnişe bin selam", "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın ortaklarıdır", "Müslüman zulme boyun eğmez", "Katledilen İhvan değil, insanlıktır", "İslami hareket engellenemez" pankartları taşıyan Müslümanlar, "Yaşasın küresel intifada", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Katil Sisi, yanındayız Mursi" sloganları attı.

Sık sık tekbir getiren grup, Mısır, Suriye ve Filistin halkına destek çağrısı yaptı.

"Canlı yayınlarla bir katliam ilk defa alçak Mısır cuntasına tarafından gerçekleştirildi"
Özgür Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Mısır`da yaşanan olaylarda yaralananlara yardım edenlerin bile vurulduğunu belirtti. Dünyanın yapılan katliama karşı sessiz kalmasını da eleştiren Kaya, "İlk defa dünyanın gözü önünde canlı yayınlarla bir katliam ilk defa yaşanıyor. Bu alçaklık Mısır cuntasına nasip oldu. Bu cunta ki, bunlar Firavunların torunlarıdır. Bunlar siyonist israil ile işbirliği yapan Sedat`ın torunlarıdır. Bunlar, katil, hırsız, zalim Mübarek`in devamıdırlar. " diye konuştu.

"Adeviyye`nin duruşu karşısında hiçbir zorba güç duramaz"
Siyer Araştırmaları Merkezi Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, Türkiye`de insanların evlerinden çıkıp Eyüp Sultan`a gelebildiğini fakat Mısır`da cumaya gidenlerin kefenlerini bellerine sararak dışarı çıktığını söyledi. Mısır`da cuma çıkışında şehit olanların haberlerini aldıklarını söyleyen Yıldırım, yeryüzünün fosilleşmiş düzenlerinin tek tek çöktüğünü anlattı. Yıldırım, Adeviyye`nin duruşu karşısında hiçbir zorba gücün duramayacağını ifade ederek, uluslararası camianın katliamlar karşısında kör ve sağır olduğunu söyledi.

"Hepimiz tek Ümmetiz"
Eyüp Sultan Camii`nin avlusundaki katılımcılara seslenen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır`da katliamın yapıldığı Rabiatül Adevviye Meydanı`nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti"nin ne anlama geldiğini anlattı.
Selamın, İslam dünyasının yeni "zafer işareti" olmaya aday olduğunu belirten Dilipak, Adeviyye`den Eyüp Sultan`a gönderilen selama, bugün icabet edeceklerini söyledi.

Sağ elini havaya kaldırarak, başparmağını açıp diğer 4 parmağını birleştirerek "Rabia işareti" yapan Dilipak, şunları söyledi: "Bu harekete baktığınızda başparmak güvercinin başı, diğer parmaklar da kanatlarıdır. Bu, barışı ifade ediyor. Bu bir güvercindir. Güvercin Hz. Nuh`un gemisiyle karaya çıkmasını anlatıyor. Güvercinin ağzında zeytin dalıyla karaya çıktılar. İman edenler yeni bir dönem başlattılar.

Onun için ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin, Hz. Nuh`un gemisinin karaya çıkmasının başladığının ifadesidir. Bu, Anadolu topraklarında Cudi Tepesi`nde gerçekleşmiştir. Bunun bir diğer anlamı ise başparmak `Elif`tir. Bu Allah lafzını ifade eder. Ayrıca 4 rakamı Adeviyye`yi temsil ediyor. Bu bakımdan bu işaretimizle Adeviyye`ye selam göndermiş oluyoruz. Biz onun için burdayız, ağlaşmak için değil, Mısırlılar için değil. Zaten biz Mısır, Filistin, Suriye biriz. Tek bir ümmetiz."

Binlerce Müslüman, okunan dualara amin dedikten sonra dağıldı.
(Abdülkerim Aslan/ Enes Durmaz- İLKHA)