ŞANLIURFA- Şanlıurfa`daki STK`lar, Mısır`da batılı ve işbirlikçi bazı Arap devletlerin desteğiyle darbe yapan cunta yönetime bağlı ordu, polis ve paramiliter baltacı suç örgütlerinin gerçekleştirdiği kanlı katliam saldırıları nedeniyle kitlesel ve uzun bir yürüyüş düzenledi.
 
Cuma namazı sonrası Balıklıgöl Dergâh Camiinde toplanan halk tekbirler eşliğinde Amerika, İsrail ve Sisi aleyhine sloganlar atarak Topçu Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüşe kadın ve çocukların da eşlik ettiği görüldü. Cevher Dudayev, Muhammed Mursi, Şeyh Ahmet Yasin ve Hasan El Benna`nın posterlerini taşıyan halk katliamcılara lanet yağdırdı. Kitle adına basın açıklamasını Ali Acar okudu.
 
Mısır`da yaşanan insanlık dışı vahşete karşı sessiz kalmamak, zalimin karşısında, mazlumun yanında olduğumuza Allah`ı şahit tutmak için toplandıklarını dile getiren Acar, "Siz Mısır`a ne kadar yakınsanız, Allah`a o kadar yakınsınız. Çünkü Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: Müslüman`ın derdiyle dertlenmeyen, bizden değildir" hadisi şerifini okudu.
 
Darbeyi finanse edenlere de seslenen Acar, "Nasıl atanız Ebu Cehil ve Ebu Leheb`in isimleri kıyamete kadar lanetle anılacaksa, sizin de adınız lanetle anılacaktır" dedi.
 
ABD, İsrail ve batı dünyasının sonunun çok yakın olduğunu belirten Acar, "Bu darbe göstermiştir ki ABD, Siyonistler ve emperyalistler; islam ülkelerinin başına ancak kendi çıkarlarına karşı çıkmayan kukla yönetimler istiyorlar. Bunların İstanbul`da üç beş ağaç için dünyayı ayağa kaldırırken Suriye`de, Myanmar`da, Doğu Türkistan`da öldürülen Müslümanlar için sessiz kalması münafıklıklarını ve çifte standarlıklarını tescillemiştir" ifadelerini kullandı.
 
Dünya Müslümanlarına da seslenen Acar, "Dünya Müslümanları ayağa kalkmadan, ümmet olmadan ve bu işgalcileri yurtlarından kovmadan Müslümanlar rahat edemez" diye konuştu.
 
Basın açıklamasının okunmasının ardından kalabalık grup sessizce dağıldı.
 
Küfrünüz devam edebilir ama zulmünüz devam etmez
Ceylanpınar ilçesinde faaliyetlerde bulunan Ensar Der konuyla ilgili yayınladığı basın açıklamasında, "Mısır`da hayatını kaybeden ümmetin şehitlerine Allah`tan rahmet, bütün Müslüman kardeşlerimize baş sağlığı dilerken, Adeviyye ve Mısır`ın diğer meydanlarında zulme karşı izzetlice direnen kardeşlerimize selam olsun. Ey darbeciler, ey batı uşağı ve ey terörist batı, Ceylanpınar halkı olarak diyoruz ki: Küfrünüz devam edebilir ancak zulmünüz Allah`ın izni ile devam etmeyecektir. Yüce Allah Firavunluğunuz karşısında `Musa`ca duracak yiğitlerle, Firavun`u denizde boğduğu gibi, sizleri de döktüğünüz kanda boğacaktır İnşallah." ifadelerine yer verdi.
 
Suriye`nin Serékaniyé kasabasında yaşanan çatışmalara da değinilen açıklamada, "Yanı başımızda Rasulayn/Serékaniyé`de ve Suriye genelinde devam eden ve yine Müslüman kanının döküldüğü savaşın bir an önce bitmesini, Suriye`de bir an önce meşru ve bütün Suriye halkını kucaklayan bir yönetimin başa gelmesini, artık kardeşkanının akmaması için öncelikle Yüce Allah`tan ve Suriye`deki bütün çatışan taraflardan temenni ediyoruz." denildi.
 
HÜDA PAR: Ümmeti vahdete davet ediyoruz
HÜDA PAR Viranşehir İlçe Teşkilatı da katliama ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaparak, cunta yönetimi kınadı. HÜDA PAR Viranşehir İlçe Başkanı Yakup Esmer tarafından yapılan açıklamada, "Bu katliam asla kabul edilemez. Bu saldırı Mısır halkı şahsında bütün İslam âlemine yapılan bir saldırıdır. Askeri darbenin arkasında duran batılı ülkeler ve ihanetçi Ortadoğu rejimlerinin suskunluğu küfrün tek millet olduğunun ispatıdır. Yapılan askeri darbe ve katliam ile bunların arkasında duran haçlı-Siyonist ittifakını ve uşaklarını şiddet ile kınıyoruz. Mısır halkının izzetli direnişini selamlıyoruz. Ümmeti vahdete davet ediyor ve Mısır direnişinin yanında yer aldığımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Şehitlerimize de Allah`tan rahmet diliyoruz. Katiller ile yandaşlarını kahhar olan Allah`a havale ediyoruz" dedi.
 
SP ve AGD`den basın açıklaması
Viranşehir`de çeşitli parti ve STK`ların birlikte yaptığı kitlesel basın açıklaması, Cuma namazı sonrası Eski Urfa Caddesi üzerinde bulunan Göl Camisi yanında yapıldı.
 
Yapılan kitlesel basın açıklamasına, HÜDA PAR, Saadet Partisi, Cami Der, Anadolu Gençlik Derneği ve Vistop başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu katılımda bulundu.
 
Basın açıklamasını Mavi Marmara gemisi gazisi Mustafa Baturhan okudu. Mustafa Baturhan yaptığı açıklamada, "Mısır`da askeri emperyalizminin desteği ve silah zoru ile yönetime el koyan darbeciler Çarşamba sabahında yeni bir katliam gerçekleştirdiler. Katliam neticesinde binlerce kardeşimiz şehit edilirken on binden fazla kardeşimizde yaralanmıştır. Biz Anadolu Gençlik Derneği, Saadet Partisi ve Viranşehir sivil toplum kuruluşları olarak bu katliamı şiddete ile kınıyoruz. Mısır`da yaşanan bu katliamda ABD, İsrail, AB ve satılık Arap emirliklerinin de büyük payı vardır. Suriye`de yaşanan iç savaş, Irak`ta patlayan bombalar, Tunus`ta ki olaylar, Libya`daki karışıklıklar aynı merkezlerin tezgâhladıklarıdır. Başta ABD ve AB tarafından her türlü platformda gündeme getirilen demokrasi ve özgürlük terennümleri sadece kandırmacadır. Mazlumların sahibi Allah`tır. Sizler akıttığınız kanda boğulacaksınız. Bizler Müslümanların yanındayız ve bu katliamı şiddet ilke kınıyoruz." dedi.
 
İsrail`in, Sisi`nin ve ABD`nin lanetlendiği kitlesel basın açıklamasında sık sık tekbirler getirildi. Basın açıklaması esnasında aşırı sıcağa rağmen kalabalık bir kitlenin katıldığı gözlendi. Kitlesel basın açıklamasının ardından okunan dua ile kitlesel basın açıklaması sona erdi.
 
Birecik`ten katliama kitlesel tepki
Şanlıurfa`nın Birecik ilçesindeki STK`lar Mısır`daki insanlık dışı vahşeti kitlesel bir basın açıklaması ile lanetledi.
 
STK`lar adına İbrahim Halil Kılınç`ın okuduğu basın açıklamasında, "Ey Müslümanlar susarak katliama ortak olmayın. Mısır`daki katliama karşı sessiz kalanlar dilsiz şeytandır. Mısır`da güvenlik güçlerinin Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanlarında göstericilere müdahalesi bir insanlık suçudur ve darbeye sessiz kalanlar da bu katliamın suç ortaklarıdır." dedi.
 
Daha sonra M. Ali Güç tarafından yapılan dua ile basın açıklaması sona erdi. (Osman Gülebak, Şuayb Özbey, Sabri Acet, Mazlum Gül, Ömer Elmaoğlu - İLKHA)