BATMAN- Rahmet Pınarı Derneği ve HÜDA PAR Sason İlçe Teşkilatı, Mısır`da gerçekleştirilen ve 4 bin 500 insanın hayatını kaybettiği 10 bini aşkın kişinin de yaralandığı katliama tepki göstermek amacıyla Cuma namazı sonrası Merkez Camii önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Sason`daki İslami STK`lar ve halk destek verdi.

Kitlesel basın açıklamasının başında Mısır`da katledilenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Binlerce kişinin katıldığı namazı İlçe Müftüsü İlhami Güngördü kıldırdı.
Basın açıklamasına İlçe Müftüsü İlhami Güngördü, "Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor.-İbrahim:42-" ayetini okuyarak başladı. Güngördü yaptığı açıklamada "Mısır "Tarihinde ilk defa kendi yöneticilerini seçme fırsatını, ocak devrimi ile elde eden Mısır halkının bu kazanımını, askeri darbe eliyle boğma girişimi başarısız olmaya mahkûmdur." İfadelerini kullandı.

Ordu direnişi kırmak için katliamlara girişti
Müftü Güngördü yaptığı açıklamanın devamında, Mısır`ın meşru ve sivil tek Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi`yi emperyalist ve Siyonist güçlerin çıkarları doğrultusunda gayrimeşru bir şekilde görevden uzaklaştıran ordu güçlerinin Mısır halkının Rabiatül Adeviyye Meydanındaki direnişini kırmak için katliamlara giriştiğini belirterek, bu barbarlığı ve vahşeti şiddetle lanetlediklerini kaydetti.

İnsanlık dersi vermeye çalışan batıya, Avrupa`ya ve yandaşlarına tepki gösteren Müftü Güngördü, "Namaz kılan halkın üzerine barbarca kurşun yağdırmak, yüzlerce çocuk ve kadınları katletmek, yüzlerce alimin kanını dökmek, camileri yakmak, yaptıkları zulmü gizlemek için şehitlerin bedenlerini yakmak, hastane ve yaralıları yakmak, bumudur sizin insanlığınız, bumudur demokrasi anlayışınız, bu mudur adalet anlayışınız ve çağdaşlığınız." İfadelerini kullandı.

Devrime ve Cumhurbaşkanına sahip çıkan halkın üzerine açılan ateş sonucu binlerce insanın hayatını kaybettiği barbarlığı ve vahşeti şiddetle kınadıklarını ve lanetlediklerini dile getiren Güngördü, "Yapılan zulme ve katliamlara, birkaç ülke dışında dünya ülkelerinin ve uluslararası sistemin kör ve sağır kalması, hatta darbecileri ve işbaşına getirdikleri gayrimeşru yönetimleri muhatap alır bir tutum sergilemeleri kabul edilemez" dedi.

Güngördü devamla, "Mısır`daki darbe sürecinin emperyalistlere hizmet eden Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, tüm dünya ve özelde İslam ülkeleri için bir samimiyet testine dönüşmüş ve birkaçı hariç olmak üzere bu konuda tümü sınıfta kalmıştır." şeklinde konuştu.

Fitne çağrısı destek bulmayınca namlular halka çevrildi
Mısır halkının iradesini hiçe sayan darbeci zihniyetin, askeri müdahaleyi halka kabul ettiremeyince darbe yanlılarının meydanlara inmesi çağrısıyla ülkeyi bir iç savaşa sürüklediğine dikkat çeken Güngördü, "Bu girişimine halktan ciddi bir destek gelmeyince, direnişi kırmak için bu kez silahlarını darbeye direnen sivil halka yöneltmiş ve büyük bir katliama imza atarak, tarihe bir kara leke olarak geçmiştir. Tarihinde ilk defa kendi yöneticilerini seçme fırsatını, Ocak devrimi ile elde eden Mısır halkının bu kazanımını, askeri darbe eliyle boğma girişimi başarısız olmaya mahkûmdur. Muhammed Mursi`yi tek Cumhurbaşkanı olarak kabul ettiğini beyan eden hükümet, giderek kötüleşen Mısır`daki durum karşısında daha aktif rol üstlenmeli, dünya kamuoyunu harekete geçirmelidir. İslam İşbirliği teşkilatı, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşları darbecilerin karşısında yer almaya ve yapılan bu katliamlara tepki vermeye çağırıyoruz." şeklinde çağrıda bulundu.

Müslümanlar kendi meselelerini çözecek bağımsız siyasi birlikler oluşturmalı

İslam ülkelerini yönetenlerin, ABD ve Avrupa Birliği`nin ve onların yörüngesinde hareket eden uluslararası örgütlerin Mısır konusundaki tavrından ders çıkarması gerektiğine ve İslam ülkelerinin kendi meselelerini çözecek, bağımsız siyasi birlikler oluşturma konusunda gayret içine girmesi gerektiğine değinen Güngördü, "Mısır`da başta Hürriyet ve Adalet Partisi olmak üzere, meşru haklarını savunan diğer partilerin ve Mısır halkının yanında olduğumuzu, maddi ve manevi her türlü desteği vereceğimizi bir kez daha burada ilan ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Güngördü açıklamanın sonunda, "Tüm halkımızı, sivil toplum kuruluşlarını ve siyasi partileri Mısır halkıyla dayanışma içinde olmaya, bu katliamı ve yapılan darbeyi kınamaya, tepkilerini en üst düzeyde ortaya koymaya davet ediyoruz" dedi.
"Şehidlere selam direnişe devam", "Zalimler için yaşasın cehennem", "İhvan düşerse Ümmet düşer" gibi afişlerin açıldığı basın açıklamasında sık sık tekbir getirildi.
Basın açıklamasında; "Hepimiz Mursi`yiz hepimiz İhvanız", "Kahrolsun israil, kahrolsun ABD" sloganlar atıldı.

Basın açıklaması İlçe Müftüsü İlhami Güngördü`nün yaptığı dua ile getirilen tekbir, tehlil ve sloganlar ile sona erdi. (Şenol Aksoy-İLKHA)