MARDİN- Mardin'de Dost-Der tarafından ikindi namazının ardından Mısır'da yaşamını yitirenler için önce basın açıklaması yapıldı daha sonra da gıyabi cenaze namazı kılındı. AK Parti Mardin Milletvekili Abdürrahim Akdağ, birçok STK yetkilisi ile çok sayıda vatandaşın katıldığı basın açıklamasında sık sık sloganlar atıldı, tekbirler getirildi.

Yenişehir Karayolları Parkı karşısında bir araya gelen vatandaşlar adına basın açıklamasını Dost-Der Başkanı Av. Yahya Turan okudu. Mısırlı Müslümanlara desteklerini yinelemek ve darbecileri kınamak amacıyla toplandıklarını ifade eden Turan, meşru haklarını savunma ve darbeci katillere karşı durma adına yaklaşık iki aydır Rabiatü-l Adeviyye, Nahda gibi birçok meydanda toplanan milyonlarca sivil insanın Mısır'ın darbeci güçleri tarafından üçüncü kez büyük bir saldırıya ve katliama maruz kaldıklarını hatırlattı.

Sivil halka yönelik saldırılar darbecilerin keskin nişancıları ve baltacılar denilen grupları kullandığını belirten Turan açıklamalarına şöyle devam etti. "Saldırıda göstericilerin çadırlarını ve kurulan sahra hastanelerini ateşe vermişlerdir. Bunun neticesinde çadırlardaki ve hastanelerdeki insanların bir kısmı diri diri yakılmıştır. Yapılan bu katliamda 5 bine yakın şehid, 10 binin üzerinde yaralı bulunmaktadır. Yaralılara tıbbi müdahalenin yapılması engellendiğinden dolayı şehid sayısı her geçen saat daha da artmaktadır. Yapılan bu katliamlarla darbeciler Müslümanları şahadetle korkutmaya çalışmaktadırlar. Oysa bilmiyorlar ki şehadet Müslümanlar için en büyük zaferdir. Müslümanlar direniş ruhunu Hz. Hüseyin ve Şehit Seyyit Kutup'tan almışlardır."ifadelerini kullandı.

Katliamın hedefi, yeni bir Suriye ve Irak
Yapılan katliamın bir İslam ülkesini daha iç savaşa sürükleyip Müslümanları birbirine kırdırmayı ve Irak'ta, Suriye'de olduğu yeni bir şiddet sarmalı oluşturmayı hedeflediğini belirten Turan,"Dünya zalimleri ve birleşik şer güçleri bilsinler ki gerekirse bütün meydanlar onların aleyhinde Rabiatül Adeviyye, Nahda Meydanı olmaya hazırdır. Mısır'daki Rabiatül Adeviyye Meydanı'nında yapılan katliamdan sonra daha büyük bir katliamın gerçekleştirileceği korkusu zaten duyulmakta idi. Ve dün kudurmuş darbeciler binlerce insanın ölebileceğini bile bile bu saldırıyı gerçekleştirdiler. İşlenen bu en son katliamla başta temel uluslararası anlaşmalar olmak üzere, tüm hukuki normlar, insan hakları ve özgürlükleri tüm dünyanın gözleri önünde katil Sisi ve askeri rejim yetkilileri tarafından ihlal edilmiş, insanlığa karşı suç işlenmiştir. Bu katliam, Müslüman halka yapılmıştır. Emperyalistlerin ve siyonizmin hizmetinde olan askeri cuntaya karşı direneceğini açıklayan Mursi'yi, İhvanı ve darbecilere karşı direnen tüm grupları bu izzetli duruşundan dolayı tekrar tekrar tebrik ediyoruz. Mısır halkının yanında olduğumuzu, Mısır halkının onurlu direnişini desteklediğimizi tekrar ilan ediyoruz. Halka karşı katliam yapan gayri meşru yönetimi ve tüm darbeci generalleri lanetliyoruz."

Katliamı yapanların Müslümanların meydanlarda direniş göstermelerine tahammül edemediklerini ifade eden Turan, "Çünkü tekbir sesleri onların tahtlarını sarsmaktadır. Daha Müslümanların görüntüsü bile onları korkutmaktadır. Ama Allah'ın izniyle ilkel firavunlar gibi çağdaş firavunlar da korkularından geberip Müslümanların kanlarında boğulacaklardır. Muhammed Mursi başta olmak üzere İhvan-ı Müslim'in ve direniş çağrısı yapan bütün İslami parti, cemaat ve grupları selamlıyoruz. Dün Rabiatül Adeviye Meydanında Nahda Meydanında, İskenderiye'de, port said'de ve Mısır'ın değişik beldelerinde toprağa düşen aziz şehitleri saygıyla selamlıyoruz. Yüce Allah şehadetlerini kabul etsin."şeklinde konuştu.

Sahada gördüğümüz Şimirler sadece bir piyondur
Program Kürtçe olarak bir konuşma yapan Araştırmacı Yazar Mahmut Kılınç
Mısır'da yapılan darbe ve darbenin ürünü olarak yapılan katliamların küresel Siyonist ittifakın talep ve desteği ile yapıldığına dikkat çekti. Kılınç, "Bu katliamlar sadece Mısır halkına karşı değil, siyonizm adına bütün İslam ümmetine karşı yapılmaktadır. ABD, Avrupa, ve Körfezdeki işbirlikçileri Suudi Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri Ve Bahreyn yapılan katliamlara sessiz kalmakla katliama ortak olduklarını bir daha göstermişlerdir. Yapılan katliam bu birleşik şer kuvvetlerinin ortak kararıyla olmuştur. Sahada görmüş olduğunuz çağdaş katil Şimirler sadece birer piyondur. Fakat asıl katiller bunların sahipleri çağdaş firavun ve nemrutlardır. Dökülen şehit kanlarıyla ümmet yeniden dirilecektir. Allah'ın izniyle Müslümanların devrimi gerçek anlamıyla şehitlerin kanıyla gerçekleşecektir. Unutmayalım ki milyonlarca yıldız batmadan bir güneş doğmaz. Darbecilerin yanında saf tutup katliamı destekleyenleri de darbecilerle birlikte lanetliyoruz. Yaptıkları bu acımasızca katliamlar onların sonunu yakınlaştıracaktır inşallah. Uyanık olalım. Birleşik Küfür Kuvvetleri dünyanın dört bir yanında Müslümanların aleyhinde her gün yeni bir tuzak kurmaktadırlar." dedi.


"Bugün Mısır'da yaşananlar terör devleti israilin güvenliğini sağlamak adına birleşik küfür güçlerinin yeni bir oyunu ve tezgahıdır." diyen Kılınç konuşmasına şöyle devam etti "Bundan dolayı bugün Müslümanlar için vahdet zamanıdır. Ele ele gönül gönüle verme zamanıdır. Arap diktatörler ile demokrasiyi ve halk iradesini dilinden düşürmeyen ikiyüzlü Batı, darbeye hep birlikte alkış tuttular. Bu kuklalar 5000'e yakın Müslümanın şehit olduğu katliama da hala tepki vermemişlerdir. Bunların tepki vermelerini beklemek beyhudedir. Çünkü bu çağdaş kölelerin sahipleri bunların konuşmalarına izin vermez. Başta Mısırdakiler olmak üzere yeryüzünün tüm zalimleri bilsin ki, uşaklığını yaptıkları emperyalistlerin ve siyonistlerin çıkarları uğruna İslam ümmetinin hasret ve özlemle beklediği, uğruna zindanları, hicretleri ve şehadetleri göze aldığı İslam baharını kışa çeviremeyeceklerdir. Şu istikbal-i inkılabat içinde en gür sâdâ İslam'ın sâdâsı olacaktır.

Türkiye Mısır Büyükelçisini geri çekmelidir
Mardin halkı olarak özgür iradenin ve insan haklarının pervasızca ihlal edildiği bu gelişmeleri derin bir endişe içinde izlediklerine vurgu yapan, "Dünyanın yaşananlara karşı harekete geçmesi çağrısında bulunmaktayız.Uluslararası yetkili mercileri, yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını, dini liderleri, insanlık ailesine mensup tüm vicdan sahibi kişileri ve dünyayı; Mısır'da yaşanan katliamların durdurulması için acilen gerekli adımları atmaya, Gerçekleştirilmesi kuvvetle muhtemel yeni katliamları engellemeye ve Türkiye hükümetinin büyükelçiliğini geri çekmeye çağırıyoruz.İslam ümmetinin bir bütün olarak tepkisini net bir şekilde ortaya koyup; emanet, sahibine teslim edilinceye kadar duyarlılığını sürdürmesi çağrısında bulunuyoruz. Müslüman kardeşlerimizden dualarımızı esirgemeyelim.Allah-u Teâlâ, zalimlerin tuzaklarını boşa çıkarsın. Allah-u Teâlâ, Müslüman Mısır halkının yarım kalmış devrimlerini zafere ulaştırsın.Firavun'u ve ordusunu Nil'de boğan Allah-u Teâlâ, günümüz Firavunlarını da kinlerinde boğsun. Yüce Mevlam şehit olan kardeşlerimizin şehadetlerini kabul etsin. Yaralanan kardeşlerimize acil şifalar versin." İfadelerini kullandı.(Mehmet Aslan-İLKHA)