VAN - Geçtiğimiz günlerde özel bir hastanede tüp bebek yöntemiyle hamile kalan bir bayanın ilgisizlikten çocuğunu lavaboda doğurduğu ve çocuğun ölmesi ile ilgili iddialar özel hastanelerdeki denetimleri tartışmaya açtı.

 

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde darp edilen doktorla ilgili araştırma yapmak üzere dün Van'a gelen Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç, konuyla ilgili bir soru üzerine, özel hastanelerde periyodik ve anlık denetlemelerin olduğunu ancak buna rağmen bu tür münferit olayların yaşandığını ifade etti.

 

"Sağlık müdürlüklerinin asli görevlerinden biri de denetimlerdir"
İl sağlık müdürlükleri üzerinde bu denetlemelerin sıklıkla yapıldığını aktaran, TKHK Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç, son dönemlerde çıkan mevzuatta da cezai müeyyidelerin ciddi manada arttırıldığını belirterek, "Ancak istenmeyen hadiseler münferiden olsa da yaşanmaktadır. Bununla ilgili de her hadisenin kendi özeline göre farklı tedbirler gerekmektedir. Ama genel denetlemelerimiz sıkça yapılmaktadır. Sağlık müdürlüğümüz bu konuda yeni yapılan teşkilat kanunundan sonra asli işlerinden birisi de bu denetim olarak netleştirilmiş ve böylece özel sektör, üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki hizmet sunumu ile ilgili denetimlerin bizatihi sağlık müdürlüğü tarafından daha etkin bir şekilde yapılması için yeni düzenleme yapılmıştır" dedi.

 

Denetimlerin kendilerinin vazgeçilmez görev tanımları içerisinde olduğunu vurgulayan Op Dr. Orhan Koç, bakanlık olarak da bu tür denetimleri sıkça yaptıklarının altını çizdi.

 

"İl Sağlık müdürlükleri bakanlığın ildeki temsilcisidir"
Kamu hastane kurumu kurulduktan sonra sağlık müdürlüğünün rollerinin arka planda kalması ve bu tür olayların sayılarında artış yaşanması ile ilgili bir soruya ise Op Dr. Orhan Koç, şu cevabı verdi.

 

"İl Sağlık müdürlükleri, bahsettiğim gibi bakanlığın ildeki temsilcisidir. İldeki koordinatörlüğüdür. İldeki muhatabının birinci temsilcisidir. Hem özel sektör hem üniversite hem de sağlık bakanlığın sağlık hizmet sunumuyla ilgili tüm inceleme ve denetim yetkisi sağlık müdüründedir. Aslında yetkileri daha çok artırılmış ve özellikle de görev tanımları netleştirilerek ve görevleri sadeleştirildi. Bilhassa görevlerinin bir kısmı halk sağlığıyla bir kısmı kamu hastaneleri denetleme kurumuna verilerek bu denetim ve gözetim işlerini daha etkin yapması sağlanmıştır. Bunun inşallah etkilerini Van'da da göreceğiz" (Murat Dalgın, Sedat Karatay - İLKHA)