Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Gömükan Köyü sakinleri atalarından kendilerine miras kalan arazilerde geleneksel yöntemle buğday biçme işine devam ediyorlar.
Köylerinin yüksek ve dağlık alanlarda olması nedeniyle yüzyıllardır süregelen geleneksel buğday biçme işlemini devam ettiren köylüler yardımlaşmanın beraberinde getirdiği muhabbeti de yaşıyorlar.
"Arazilerimiz dağlık alanlarda"
Mehmet Boz
Orakla biçme işlemini serin vakitlerde yaptıklarını dile getiren köylülerden Mehmet Boz, "Bizim geçim kaynağımız bunlardır, atalarımızdan beri bu işi yapıyoruz. Buğdayı orakla biçtikten sonra onu patoza vuruyoruz. Buğday işi bittikten sonra mısır ekim işine geçiyoruz. Tarlalarımız küçük ve dağlık alanlarda olduğu için buraya biçerdöver de gelemiyor. Bundan dolayı ürünlerimizi elle biçiyoruz." dedi.
"Buğday işlemi bittikten sonra mısır ekeceğiz"
Aziz Çetin
Buğdayı elle biçme işleminin atalarından bu yana bu şekilde devam ettiğine değinen Aziz Çetin, "Bizim köyde eskiden beri bu iş yapılıyor. Arazilerimiz az ve dağlık alanlarda olduğu için buğdayı orakla biçiyoruz. Buğdayı biçtikten sonra buğdayı patoza vuruyoruz. Buğday ve samanı ayırıyoruz. Ayırdığımız samanı hayvan yemi olarak saklıyoruz. Buğday işlemi bittikten sonra mısır ekeceğiz. Mısır işi sonbahara kadar devam ediyor. Atalarımızdan beri bu iş böyle devam ediyor. Tarlalara traktör de girmediği için bu iş böyle devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Bu iş dedelerimizden bu yana devam ediyor"
Ahmet Karaca
Köy sakinlerinden Ahmet Karaca asırlardır devam edip gelen bir geleneği sürdürdüklerini belirterek, "Bu iş atalarımızdan beri böyle devam ediyor. Tarlalarımız engebeli alanlarda olduğu için buralara traktör girmiyor. Tarla sürme işlemini hayvanlarla yapıyoruz. Bu şekilde idare etme gayreti içerisindeyiz. Deprem nedeniyle şu an halimiz ortada görüyorsunuz." şeklinde konuştu. (İLKHA)