2 büyük deprem ve ardından gelen artçı depremlerle harabe kente dönen Adıyaman'da hayat yavaş yavaş normale dönerken, memleketlerinden uzak diyarlara giden Adıyamanlıların dönüşüyle birlikte şehrin küçük esnafının ticaretinde de hareketlenmeler başladı.
On yıllardır kentte tatlıcılık mesleğini sürdüren Keskin ailesi de on binlerce insan gibi depremden olumsuz etkilendi ancak mesleklerini sürdürmekten vazgeçmedi. Dede mesleğinin devamı için yıllardır çaba sarf ettiklerini belirten tatlı ustası genç nesil Enes Keskin, dedesinden babasına kalan ustalığı sürdürmede kararlı.
Tatlıcılık mesleği etrafında dönen hikayelerini anlatan Keskin, depremde hayatlarını kaybedenler için üzgün olsa da hayatın bir şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyor.
Keskin, "Dedem 2012 yılında rahmetli oldu. Babam şu an başımızda devam ediyoruz. Deprem öncesinde yoğun bir şekilde çalışıyorduk. Depremden sora iş yerimiz ağır hasar alınca 50 metre ileriye taşındık ve şu an orada hizmet vermeye devam ediyoruz. Deprem nedeniyle vatandaşlarımızın çoğu il dışına gittiği için deprem öncesi gibi bir haraketlilik yok şu anda. Ramazan Bayramı öncesi tekrar faaliyete başladık. Ramazan ayın toplu siparişler nedeniyle yoğun bir şekilde geçti. İşlerimiz iyi olsa da deprem nedeniyle hem Ramazan Bayramı'na buruk girdik hem de yaklaşan Kurban Bayramı'na buruk gireceğiz. Deprem nedeniyle çok sayıda vatandaşımızı kaybettik. Allah hepsine rahmet etsin. Eski bayramlar yok ama yine de çok şükür siparişlerimi oluyor." dedi.
"Kullanılan malzeme kaliteli olmalı"
Keskin tatlıda kullanılan malzemenin kaliteli olmaması durumunda mide rahatsızlığına yol açacağını kaydetti.
Keskin, "Tatlıda kullandığımız un birkaç çeşit unun karışımıyla elde ettiğimiz kaliteli unlardır. Bölgenin en iyi şekeri olan Malatya şekerini kullanıyoruz. Yağın da iyisini kullanmak gerekiyor ki tatlı yiyen vatandaş rahatsız olmasın. Yağ, un ve kullanılan diğer malzemeler iyi olmadığı zaman ister istemez mide rahatsızlanır." ifadelerini kullandı.
"Yağ fiyatları yine yükselmeye başladı"
Zamların hem vatandaşı hem de esnafı zor durumda bıraktığını dile getiren Keskin, "Belli bir süre malzemelere zam gelmiyordu. Birkaç gün önce unun torbasına yüz lira zam geldi. Yağ fiyatları yine yükselmeye başladı. Esnaf olarak zam yapmak istemiyoruz ama gelen zamlar bizim de zam yapmamızı zorunlu hale getiriyor. Keşke zam olmasa biz de zam yapmasak diyoruz ama girdi maliyetlerinin yükselmesi zamları da beraberinde getiriyor. Rahmetli dedem sadece okullara tatlı yapardı. Sonradan babam bu işi geliştirdi ve dükkân açtı. Dükkân açtıktan sonra gece geç saatlere kadar sıcak tatlı çıkarmaya başladık. Çıkardığımız tatlıları vatandaşlar tezgâhtan alıp ayak üstü sıcak sıcak yemeye başladı." şeklinde konuştu.
"Başarılı öğrencileri ödüllendireceğiz"
Yaz kurslarında Kur'an-ı Kerim okumasını öğrenen öğrencileri tatlı ikramıyla ödüllendireceğini dile getiren Keskin, "Yaz Kur'an kursu başladı. Çocuklarımız buralarda dinini öğrenecek bizim her şeyden önce imana ihtiyacımız var. Buradan kurs hocalarımıza sesleniyorum Elif-Ba'dan Kur'an-ı Kerim'e geçen öğrencilerimizi bize bildirirlerse onlara ikramda bulunacağız." dedi. (İLKHA)