Yaz aylarında en çok tercih edilen meyveler arasında yer alan karpuz herkes tarafından sevilerek tüketiliyor.

Oldukça rahatlatıcı bir tada sahip olan karpuz sıcak yaz günlerinde ferahlamaya yardımcı oluyor.

Lezzetli bir karpuzu anlamak ve almak zor olabiliyor.

Bu sebeple karpuz seçerken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Yıllardır karpuz satan manavlar, karpuza vurulduğunda çıkan ses, görünüm ve tazeliğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"Karpuzun sapı yeşil olacak"

Sabit İnce

Uzun yıllardır manavcılık yapan Sabit İnce, "İyi karpuz sesinden, tazeliğinden ve görüntüsünden anlaşılır.  Şekli şemali fazla önemli değil, tat önemli. Büyük karpuz daha lezzetli oluyor. Karpuz büyüdükçe fark ediyor. Lezzet büyüklükte de küçüklükte de önemli. Büyük karpuz tabi ki ama müşteri geliyor büyük istiyor, küçük istiyor yani kişiden kişiye değişiyor.  Tazelik önemli. Karpuzun sapı yeşil olacak." ifadelerini kullandı.

"Kebap bir, karpuz iki, bici bici üç"

Adana'da karpuzun vazgeçilmezler arasında olduğunu vurgulayan İnce, "Kebap bir, karpuz iki, bici bici üç. Sabah kahvaltıda olsun, öğle, akşam yemekte ve misafirlikte olsun tartışılmaz. Karpuza vurduğunuzda tin tin ses çıkacak diye konuşan 20 yıllık manav esnafı İsmail Gökçe ise, "Piyasada kabak aşısı çok, buna dikkat edilecek. O nedenle biz siyah karpuz satıyoruz, kabak aşılı satmayalım diye. Hem tadı hem rengi hem de çekirdeksiz, çok güzel bir karpuz." diye konuştu.

 "Karpuzun damarı olacak"

İsmail Gökçe

Karpuzun olgun olanının seçilmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen İsmail Gökçe, "Bu siyah karpuz değil de diğer cins 6 ila 10 kilo gram arası güzel olur. 4 ila 6 kilo gram arası biraz sıkıntılı çıkar, tam olgunlaşmaya eremediği için. Fakat 6 ila 10 kilo gram arası çok güzel çıkar. Karpuzun damarı olacak. O damara dikkat edilecek. Karpuzun hem sapına bakacak, o yeşil olacak. Karpuzun sapı dümdüz olmayacak eğilecek, eğilmişse o olgunlaşmıştır. O şekilde hem ses verir hem de güzel çıkar." şeklinde konuştu.

"Sabah kahvaltıda kavun, karpuz mutlaka tüketilir"

Karpuzdan anlamayan kişinin tercihi karpuzcuya bırakması tavsiyesinde bulunan Gökçe, şunları söyledi:

"O zaman karpuz değil, karpuzcuyu seçecek. O da ona karpuz seçecek. Karpuzcu seçtimi karpuzun iyisini almış olacak. Karpuz, Adana sofrasının vazgeçilmezi. Sabah kahvaltıda kavun, karpuz mutlaka tüketilir. Vatandaş yiyor, Adana seviyor. Akşamları çok sıcak olduğunda peynir, karpuz, ekmek güzel gidiyor. Karpuzun soğuğu güzeldir. Herkesin imkânı var, eskisi gibi değil. Soğuk tüketilirse çok güzel olur, lezzetli olur. Allah'ın bir nimeti bu, yüzde97'si su, yüzde 3'ü lif ama Allah'ın verdiği bir vitaminle dolu bu su. Yani yiyen vitamin almış oluyor."

"Sonbahara kadar yiyoruz"

Özlem Çakır

Karpuzun her öğünde tüketilebileceğini ve karpuzun başlıca bir öğün yemek olarak dahi tükettiklerini söyleyen Özlem Çakır, şunları kaydetti:

"Karpuz vazgeçilmezimiz hem meyve hem bir öğün yani. Bir karpuzun bir güne de yetmediği oluyor. Eğer misafir gelmişse tek öğünde bitiyor. Adana karpuz açısından çok zengin, sonbahara kadar yiyoruz. Bittikçe boşluğunu hissediyoruz. Benim evde karpuz bitti, bugün almaya geldim, kahvaltıda yiyeceğiz. Kesinlikle soğuyacak çünkü ılıkken tadını alamıyoruz. Karpuz büyüdükçe daha çok olgunlaşıyor ve tadı oturuyor. Kolanın bize hiçbir faydası yok. Zaten başka ülkelerden gelmiş bir içecek. Karpuz çok faydalı ve bol suyu olan bir meyve. Çocuklarımıza da, yetişkinlerimize de bol bol tavsiye ediyorum." (İLKHA)