Mardin'de bulunan yerel gazete sahipleri, günümüzde artan internet haberciliğinin matbaacılık sektörünün sekteye uğrattığını hatta kapanmaya doğru götürdüğünü İLKHA'ya aktararak, herhangi bir destek ve kalkınma için önerilerde bulundu. 

İnternetle birlikte yeni iletişim teknolojilerinin insan hayatına hızla girişinin ardından ortaya çıkan dijital medya, geleneksel gazetecilik anlayışını arka plana itmiş durumda.

Bu konudan muzdarip olan bazı yerel gazete sahipleri, genelde Türkiye'de özelde ise Mardin'de internet haberciliğine karşı günümüz koşullarında gazete çıkarmanın her geçen gün zorlaştığını belirtiyor.

Ayrıca gazete imtiyaz sahipleri, büyük emekler sonucunda hazırlanan ve halkın kentte olup bitenden haberdar olması amacıyla çıkarılan gazetelerin okunmadığına/görülmediğine, bunun yanısıra matbaada çalıştırdıkları personellerin maaşlarını ve diğer maliyetleri karşılamada zorluk çektiklerini vurguladı.

Mardin İletişim Gazetesi İmtiyaz sahibi Rıdvan Fidan, uzun yıllardır gazetecilik sektöründe olduğunu ve dönemin dijitale dönüşmesiyle sektörde zar zor ayakta kalabildiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Gazeteciliği sevdiğimizden şu anda ayakta duruyoruz" 

Mardin İletişim Gazetesi İmtiyaz sahibi Rıdvan Fidan

"Yaklaşık 20 yıldır bu sektörün içerisinde bulunmaktayım. Bizler hurufat sisteminden gazete çıkararak Allah'a şükür bu noktaya kadar geldik. Önceleri ofset baskı yapılırken ofset baskıdan sonra dijital bir ortam oluştu. İş yerimizde yaklaşık 8 personelimizi istihdam etmekteyiz. Gazeteciliği sevdiğimizden şu anda ayakta duruyoruz. Yoksa uzun zaman önce bu mecradan çekilmiş olacaktık. İnsanların sesi, kulağı olmayı seviyoruz. Şu an sektörde dijital mecra zemin oluşturmuş durumda. Mardin'de 2015'ten itibaren Basın İlan Kurumunun şube açmasıyla birlikte Allah'a şükür güzel bir ivme kazandık. Alt yapı ve personel durumumuzu güçlendirerek iyi bir noktaya geldik. Ancak günümüzde gittikçe dijital ortam zemini artmaya başladı. Basın İlan Kurumu bizleri dijital medya mecrasına çekmek istedi. Bu yönde de geçiş süreçlerimiz biraz sert oldu. Dijital mecraya adapte olabilmemiz için biraz zamana ihtiyacımız var."

Yerel gazetelerin gün geçtikçe kapanmaya doğru gittiğini belirten Fidan, "Yerel gazeteler sadece Mardin'de değil bugün Türkiye'nin her yerinde çok zor şartlar altında çıkıyor ve bu işi severek yapmayanlar zaten ayakta duramayıp kapatmak zorunda kalıyorlar. Dijital medyaya alt yapısına geçiş sürecinde bizleri İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerle bir tutmamaları bizler için olumlu olmadı. Mardin'de büyükşehir ancak kentin potansiyeli malum durumdadır. Durum bu şekilde devam ederse ne yazık ki kapanmak zorunda kalacağız. Sadece buradaki sektörde 8 aile geçimini sağlamaya çalışıyor." ifadelerini aktardı. 

Baskı gazetecilerinin zor şartlarda ayakta durmasıyla mesleklerinin ve emeklerini sürdürülebilmeleri adına çözüm noktasında yetkililere çağrıda bulunan Fidan, "Eğer bu hususta düzenleme yapılacaksa; bu insanların işsiz kalmaması adına başka mecralara dönememek üzere bu kriterlerin biraz daha yumuşatılarak, biraz daha fırsat tanılarak yapılmasını talep ediyoruz. Giderler noktasında da çok fazla maliyet gitmekte. Devlet kurumlarının ihale süreçlerini ayrı ayrı dosyalarda yapmaları daha iyi olacaktır. Ayrıca Mardin'de reklam anlayışın var olduğunu söylemek mümkün olmayabilir. Dolaysıyla girdi maliyetleri çoğalınca sektörde birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Gazeteciliğin elimizden alınmasını talep ediyoruz." şeklinde kaydetti. 

"Gazeteler, ancak Basın İlan Kurumunun verdiği ilanlar sayesinde ayakta kalabiliyor" 

Mardin Haber Gazetesi İmtiyaz sahibi Murat Akgül

Mardin Haber Gazetesi İmtiyaz sahibi Murat Akgül, gazetecilik sektöründe giderlerin gelirleri karşılamadığını ifade ederek, "Mardin özelinde gazeteye baktığımızda çok anormal şekilde ve kendini kurtaramayacak bir şekilde seyretmektedir. Gider masrafları yaklaşık 30-40 bin civarı olurken gelir noktasında ise bunun daha düşük oranında gelmektedir. Girdi maliyetleri daha da artmaktadır. Gazeteler ancak Basın İlan Kurumunun verdiği ilanlar sayesinde ayakta kalabiliyor. Bunun altında yatan en büyük problem ise kentte reklam kültürünün olmamasıdır. Bu anlamda yapılacak durumda öncelikle yazılı basının bittiği dönemi yaşadığımızı kabullenmeliyiz. Yazılı basının il bazlarında birçok gazete barındırıyorsa yarısının kapatılması gerekir. Bu durum kentte özel olmayıp bütün il bazı için geçerlidir. Çünkü ulusal gazetelere bakıldığında yavaş yavaş küçülmeye gidiliyor ve bu anlamada birçoğu satılmıyor. Yıllarca üzerinde geçilen emeğin sonucunda bir gazetenin kapatılması tabi ki hoşumuza gitmez ancak okuma oranı belli bir seviyede olduğundan da kapatılması daha olumlu görülüyor. Ayrıca emeği ve ehli olmayan birinin gazete işini yapmamalıdır. Çünkü emeği olanın önünü kapatmaktadır. Bu anlamda da dijitalleşmenin daha elverişli olabilmesi için de devletin gerekli adımların atmasına inanıyoruz." dedi.

Akgül, baskı gazeteciliğin bitme dönemini yaşadığına dikkat çekerek, "Şu an gazeteciliğin bitme noktası dönemini yaşamaktayız. Gazeteciliği sevdiğimiz için bu sektöre devam ediyoruz anca teknolojinin gelişmesiyle dijital medya ortamı zeminleşti. Artık devir telefon devri oluğundan rahatlıkla bir haber basına aktarılabiliyor. Bu tür şeyler yaşanınca da gazetelerin sadece özel anlamda okunma şansı tanılıyor ki zaten artık özel haberler sitelerde yayınlanıyor. Bu konuda gazetelerin basında devam etmesi dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de sıfıra yakın bir ihtimali kaldı. Dolayısıyla dijitalleşmeye yönelik adımlar attık. Bu anlamda bizlerde Basın İlan Kurumundan faydalanmaktayız." ifadelerine yer verdi.

"Çağın gerektirdiği şekilde gazetecilerin de kendilerini evirmeleri lazım"

Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş

Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş, çağın gerektirdiği şekilde gazetecilik sektöründe kendini evirmesi ve güncellemesi taraftarı olduklarını beyan ederek, "20 yıla yakındır bu sektörü sürdürmekteyim. Çağın gerektirdiği gibi gazeteciliğin de kendisini evirmesi gerektiriyordu ancak şu an atık süreç dijital medya üzerinden yürütülmektedir. Bugün basılı medya Basın İlan Kurumu üzerinden ilan alıyor diye gazetelerin kapanmasına karşıdır. Ancak hem ulusal hem de yerel olsun gazete alıp okumuşlukları yoktur. Artık gazete okuma devri bitmiştir. Çağın gerektirdiği şekilde gazetecilerinde kendilerini evirmeleri lazım. Gazetenin sosyal medyada var oldukça değeri artacak fikrindeyim. Çünkü herkes anlık haberlere ulaşabiliyor. Bundan dolayı Basın İlan Kurumu'nda artık internet sitelerini de destekleme yönünde yol izlemektedir. Basın İlan Kurumu'nun internet sitelerine verdikleri destek makul bir destektir." diye belirtti.

Gazeteciliğin, artık çağın ayak uydurduğu dijital medyaya yönelmesi gerektiğini ifade eden Güneş, "Gazetecilik sektöründe illaki baskılı bir medya olacak bir durum yoktur artık. Çağın gerektirdiği ve bugünükü nesile hitap edecek internet siteleri yollarının olması gerek. Matbaacılık çoktan öldü ama şu an hala ölmemek için direnme çabasındadır. Mardin'de son dönemini yaşayan onlarca gazeteci meslektaşlarımız var. Bu konuda bizim kendimizi güncellememiz ve geliştirmemiz lazım." şeklinde kaydetti. 

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü ise yerel gazetelerin uzun yıllardır uğraş verdikleri sektörde kendilerinin yalnız bırakılmaması ve bu hususta her türlü desteklenmeleri için yetkililere çağrıda bulundu. 

"Bütün baskılı gazeteleri saf dışı bırakmak, bu insanların işsiz kalmasına ve işsizlik oranının çoğalmasına neden olacaktır" 

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü

Son dönemlerde gazeteciliğin bir anda rafa kaldırılıp dijital ortama dönüştürülmesiyle beraberinde ciddi sıkıntılara zemin oluştuğuna dikkat çeken Üründü, "Son zamanlarda artık gazeteciliğin ciddi anlamda evrildiğine şahit olabiliyoruz. Yasal anlamda da bu gündem hakkında alt yapı oluşturuluyor. Lakin özellikle bölgemizde okur yazarlığın az olduğu bir bölgede olmamız hasebiyle haber orijinini internet kullanımının düşük olduğunu görüyoruz. Okunan haber siteleri var ancak azınlıktadır. Gazeteciliğin bir anda rafa kaldırılıp dijital ortama dönüştürülmesi beraberinde ciddi sıkıntılar getirmektedir. Yerel gazeteler fikir işçileri, dizgiciler, sayfa tasarımcıları bunların hepsi istihdam edilen ve ailelerine bakmakla yükümlü olan insanlardır. Dijital ortama dönüşen bir süreçte elin tersiyle bütün baskılı gazeteleri itmek bu insanların işsiz kalmasına ve işsizlik oranının çoğalmasına neden olacaktır. Bu minvalde ailesine bakmakla yükümlü olanlarda ekmeğinden olacaktır. Dolayısıyla bu insanların göz önünde bulundurulması taraftarıyız. Gazete matbaa tasarımcıları uzun yıllardır kendilerini bu sektöre adadıklarından tamamen dijitale yönelirken bu meslek erbapların unutulmamalıdır." diye kaydetti.

"Matbaacılar, yerel gazeteler yaşamalı ve yaşatılmalıdır" 

Gazetecilerin, hayatlarını idame ettirebilecekleri bir zeminin oluşturulması hususunda çağrıda bulunan Üründü, "Tamamen ne dijitali görmezden gelmek ne de tamamen baskılı gazeteleri görmezden gelmek olmaz. Günümü her alanda artık dijitalleşiyoruz. Artık matbaa evrak baskısı da kalmadı. Bu melek erbaplarının hayatlarını idame ettirebilecekleri bir zemin oluşturmak ve kendilerini bu konuda çaresizliğe itmemeleri gerekiyor. Matbaacılar, yerel gazeteler yaşamalı ve yaşatılmalıdır." şeklinde konuştu. 

Kentte bulunan baskı gazetelerini birleştirme konusunda fikir beyan eden Üründü, "Yerel gazetelerin birleştirilmesi daha makuldür. Bu karar bile matbaacıların yüzde 50'sinin işsiz kalmasını neden olacaktır ama hepsinin işsiz kalmasına gönlümüz elvermez. Gerçekten masrafları kaba olmuş. Giderler gelirleri karşılamamakta. Her şeyin hayırlısı olur inşallah." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)