İngiltere'de 10 Haziran'da 32,2 dereceyle bu yılın en yüksek değerleri kaydedilirken, İskoçya ve İrlanda'da da sıcaklık rekorları kırıldı.

AA muhabirinin İngiltere Meteoroloji Kurumu'ndan (Met Office) aldığı bilgiye göre, haziranın ortalamadan daha sıcak olma ihtimali artış gösterirken, ayın kalan kısmının kurak geçme olasılığı geçen yıllardaki dönemlere göre aynı.

Temmuz ve ağustos ayları dahil yaz dönemi için öngörülen sıcaklık değerlerine bakıldığında ise küresel ısınmanın etkisiyle bu yazın daha sıcak geçme riski ortalamanın iki katı ve yaz boyunca aşırı sıcak hava dalgaları ve buna bağlı etkilerin yaşanma ihtimalinin de arttığı öngörülüyor.

Met Office meteorolojistleri, İngiltere'de geçen yılki 40,3 rekor sıcaklık değerinin bu yıl aşılacağına ilişkin güçlü bir işaret görmese de bu tür yüksek sıcaklık değerlerinin norm haline gelebileceği görüşünde.

Buna karşın, yaz döneminde gök gürültülü sağanak yağışlardan kaynaklanan yerel etkilerin görülme olasılığının da daha fazla olduğu hesaplanıyor.

Bölgelerdeki yağış ve sıcaklık dinamikleri yer değiştiriyor

İngiltere'de ülke çapında yağış miktarının geçmiş yıllardaki ortalamayla aynı olacağı öngörülmesine rağmen, ülkenin kuzeyinin normalden daha kurak ve güneyinin de daha yağışlı bir yaz geçirmesi bekleniyor.

Küresel ısınma nedeniyle sıcaklık ve hava olaylarındaki normal dinamiklerin değişmesiyle, İngiltere'nin güneyi için yaz döneminde gök gürültülü sağanak yağış ihtimalinin ortalamadan fazla olacağı tahmin ediliyor.

ABD'nin dünyadaki hava ve deniz olaylarını araştırmakla görevli kurumu Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) ölçümlerine göre, dünyadaki denizlerde en sıcak hava dalgalarından biri, ortalama su sıcaklıklarının 4-5 derece üzerine çıkmasıyla bu ay İrlanda ve İngiltere kıyılarında meydana geldi.

NOAA, İngiltere ve İrlanda sularındaki bu sıcak hava dalgasını "aşırı" ısınmaya karşılık gelen "Kategori 4" olarak nitelendirdi.