Yeni neslin Kur'an-ı Kerim öğrenimiyle beraber başta Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatı olmak üzere ilmihal ve akide bilgilerini pekiştirmek, geleceğe inançlı gençler yetiştirmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl olduğu gibi bu sene de cami ve Kur'an kurslarında eğitim programı düzenleyecek.

Her sene milyonlarca genç ve çocuğun Kur'an-ı Kerim, Siyer-i Nebi ve dini bilgiler öğrendiği Yaz Kur'an Kursları, tek dönem halinde 3 Temmuz- 11 Ağustos arasında yüz yüze gerçekleştirilecek.

Demir, gündüzlü eğitim veren Yaz Kur'an Kursları'nın yanı sıra 2022 yılında olduğu gibi yatılı eğitim almak isteyenler için hazırlanan "Yatılı Yaz Kur'an Kursları Programı" olacağınının da altını çizdi.

"3 Temmuz itibariyle Yaz Kur'an Kursları'mız başlayacak 11 Ağustos'ta sona erecek"

Kayıtları 19 Haziran'da almaya başlayacaklarını söyleyen Demir, "Milli Eğitimin eğitim-öğretim yılı bittikten sonra malumunuz Yaz Kur'an Kurslarımız başlamaktadır. Yaz döneminde camilerimizde Yaz Kur'an Kurslarımız başlıyor. 3 Temmuz itibariyle bu kurslarımız başlayacak ve 11 Ağustos'ta bitecek. Allah nasip ederse bu sene 6 haftalık bir program olacak. Kayıtlarımız 19 Haziran itibariyle başlıyor. Öğrencilerimizin kurslarımıza gelişiyle alakalı olarak bir yaş sınırlaması elbette ki konulmuş. 4 yaştan 22 yaşa kadar öğrencilerimiz kayıt yaptırabilir. Tabii 4 yaşındaki bir yavrumuz ile 22 yaşındaki bir gencimiz aynı kategoride olmayacağı için 4-6 yaş kategorisi ayrı olacak, 7 yaşından 12 yaşına kadar kategori ayrı olacak ve 12-22 yaş arası da ayrı bir kategori olmak suretiyle ayrı bir müfredatla ve ayrı ayrı ortamlarda yavrularımıza bu yaz döneminde maneviyat ve Kur'an eğitimini inşallah vereceğiz." şeklinde konuştu.

"Veliler olarak evlatlarımızı Yaz Kur'an Kurslarımıza mutlaka gönderelim"

Demir, "Evlatlarımızı bu dönem içerisinde kurslarımıza gönderilmesini veliler olarak mutlaka sağlayalım. Nasıl ki onların okul eğitimlerinde matematikte, türkçede ileri bir seviyede olmasını istiyorsak aynı zamanda yavrularımızın da Kur'an ve maneviyat eğitimini, Peygamber Efendimizin hayatının her alanda yaşayabileceği şekilde zihninde bulundurması gerekiyor. Bunun için mutlaka evlatlarımızı göndermeye gayret edelim. Araya Kurban Bayramı girmesinden dolayı 6 haftalık program biraz daha kısa bir süre olmuş olabilir ama evlatlarımız oralarda maneviyat eğitimini alsınlar. Belki ömürleri boyunca kılacakları namazları, okuyacağı duaları ve sureleri bu dönem içerisinde öğrenmiş olurlar." ifadelerini kullandı.  

"Milli Eğitim'in seçmeli derslerinde Kur'an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerini seçen öğrencilerimiz, bu kazanımlarını okul dönemleri içerisinde de devam ettiriyorlar"

Camilerde ve Kur'an kurslarında eğitim vereceklerini belirten Demir, "Yaz Kur'an Kurslarımız; camilerimizde, Kur'an kurslarımızda ve müftülüklerimizin uygun göreceği D grubu kursları dediğimiz mekanlarda bu eğitim yapılıyor. Bu dönem içerisinde Yaz Kur'an Kurslarında çocuklarımız neler öğreniyorlar? Başta Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler, Peygamber Efendimizin hayatını, İslam'ın ve imanın şartlarını, haram ve helali imani boyuttaki bir şuuru almak için bu dönem içerisinde eğitim görüyorlar ve bir Kur'an eğitimini alıyorlar. Tabii bu Kur'an eğitimi, normal zamanlardaki bir Kur'an eğitimi gibi değil. Bu dönem içerisinde çocuk belki elifbadan başlayıp Kur'an-ı Kerim'in öğrenmesine geçiyor. Eğer veliler devam ettirirseler ileride çok güzel bir Kur'an okuyucusu olabiliyor. Bazı zeki öğrencilerimiz bu 6 haftalık süre içerisinde çok rahat bir şekilde Kur'an-Kerimi öğreniyorlar ve Kur'an-ı Kerimlerini ilerletiyorlar. Milli Eğitim'in seçmeli derslerinde Kur'an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerini seçen öğrencilerimiz, bu kazanımlarını okul dönemleri içerisinde de devam ettiriyorlar." diye belirtti.

"100 bin civarında öğrencimizin ve gencimizin camilere gelmesini arzu ediyoruz"

2022 yılında 57 bin öğrencinin kaydını aldıklarını ve bu sene 100 bin civarında arzu ettiklerini söyleyen Demir, "Geçen yıl Diyarbakır için söyleyecek olursak 31 bin 500 erkek ve 25 bin 500 civarında da kız öğrencimiz yani takriben 57 bin civarında öğrencilerimiz bu kurslara kayıt yaptırdı. Kurslarımıza kayıt yaptıran öğrencilerimiz, aşağı yukarı geçen yıl bu düzeydeydi. Allah nasip ederse bu yıl Diyarbakır İl Müftülüğü ve ilçe müftülüklerimiz olarak bir seferberlik başlatıp inşallah bu sayıyı 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 100 bin civarında öğrencimizin ve gencimizin camilere gelmesini arzu ediyoruz." dedi.

"Bu yıl da yatılı Yaz Kur'an Kursu yapılacak"

Demir, "Yaz Kur'an Kurslarıyla alakalı geçen yıl başkanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Yatılı Yaz Kur'an Kursu. Bu yıl Allah nasip ederse yine 3 Temmuz'da başlayıp 25 Ağustos'ta bitecek. Normal camilerdeki ve Kur'an kurslarındaki eğitimden birazcık daha fazla sürebilecek şekilde 4+4 şeklinde 8 haftalık Yatılı Yaz Kur'an Kursu eğitimi olacak. Yatılı kurslarımız, Milli Eğitime bağlı yurtlar gibi yerlerde açacağız. Öğrencilerimiz buralara ya da Yaz Kur'an Kurslarına kayıt olabilmek için müftülüklerimize müracaat etsinler. Hassaten yatılı kurslarımıza kayıt olabilmek için müftülüklerimize gitsinler ve hangi yerlerde bunu açacaklar ise bilgileri ilçe müdürlüklerimizde bulunmaktadır ve oralardan bunun bilgilerini alabilirler. 8 haftalık yani 4+4 dediğimiz isteyen vatandaşımız 4 hafta, isteyen de 8 hafta öğrencimizi yatılı olarak kalacaktır. Çok yoğun bir program olacak. Bu program içerisinde Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler ve Siyer-i Nebi'nin yanında aynı zamanda sosyal faaliyetler de olacaktır. Evlatlarımız orada sosyal faaliyetleri de yapmak suretiyle piknikler, geziler ve oyunlar gibi eğlenceli bir yaz tatilini bu dönem içerisinde geçirecektir inşallah. Geçen yıl yapmış olduğumuz bu Yatılı Yaz Kur'an Kursları'nda ciddi manada bir verim almıştık. Bu yıl da inşallah bu verimin daha üstünde bir  beklenti içerisindeyiz. Rabbim inşallah bu yaz kurslarımızı, evlatlarımızın hayrına ve bereketine nasıl olacaksa o şekilde geçirmeyi de bizlere nasip eylesin." ifadelerini kullandı.

"Çocuklar koşun haydi, şimdi Yaz Kur'an Kursu vakti"

Yakınında cami veya Kur'an kursu olduğu halde çocukları göndermemenin bir vebal olduğunun altını çizen Demir, "Bu yaz dönemi içerisinde evlatlarımızın boş boş zaman geçirmesine müsaade etmeyelim. Hele hele hemen yakınımıza bir kurs ve bir camimiz varsa mutlaka evlatlarımızı camiye ve o kurslara götürelim. Hakikaten de bu bir vebaldir. Yani elimizde bir nimet var ve bu nimetin kadrini bilmediğimiz zaman bir şükürsüzlük olur. Dolayısıyla Cenab-ı Allah'ın katına gittiğimiz zaman bunu bize sorar. Bu vebalden kurtulmak adına evlatlarımızı ve gençlerimizi mutlaka camiye yönlendirelim. Cami kültürünü alsınlar, orada toplum içerisinde nasıl hareket edeceklerini bilsinler. 6 veya 8 haftalık olan Yaz Kur'an Kursları'mızda ciddi manada bir bilgi yoğunlaştırılması olmuyor, çocuk birçok şeyi öğrenmiyor ya da alim derecesine gelmiyor belki ama en azından orada bir değer kazanıyor. Bir değer kazanması adına çocuklarımız ve gençlerimiz adım atmış oluyor. Rabbim inşallah bereketli bir yaz dönemi geçirmemizi nasip eyler. Bu yıl ki Yaz Kur'an Kurslarımızın sloganı 'Çocuklar Koşun Haydi, Şimdi Yaz Kur'an Kursu Vakti' bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)