HABER MRK - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, biyolojik çeşitliliğimizin en önemli parçası olan hayvan varlığımızın nesillerinin devamına büyük ehemmiyet verdiklerini belirterek, 2005 yılından bu yana istasyonlarda üretilen 7,4 milyon balığın tabiata salındığını açıkladı.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de menfi çevresel etkiler ve aşırı avlanma sonucu doğal alabalık popülasyonlarında önemli oranda azalma görüldüğünü ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesinin 2005 yılında uygulanmaya başlandığını kaydetti. Projeyle, orman içi sulardaki doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu ve gen kaynakların korunmasının sağlandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, programa alınan orman içi dere, göl ve göletlerden alınan anaçlardan üretilen yavru balıkların, anaçların alındıkları kaynağa bırakıldığını belirtti.
7 ayda 3.2 milyona dayandı
Trabzon ve Mersin illerinde bulunan iki istasyonun; Trabzon, Gümüşhane, Ardahan, Artvin, Tunceli, Giresun, Ordu, Sinop, Bolu, Rize, Sakarya, Mersin ve 24 su kaynağında balıklandırma çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Projenin başladığı 2005 yılından bu yana istasyonlarımızda üretilen 7 milyon 405 bin balığı tabiata saldık. 2005 yılında 260 bin ile başlayan tabiata salım miktarımız 2012 yılında 2 milyonu aştı, 2013 yılında da Temmuz sonu itibariyle 3 milyon 172 bin ile en yüksek seviyesine çıktı" dedi.
Önümüzdeki dönemde Bolu Abant'ta bir alabalık üretme istasyonu kurulmasının planlandığını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Alabalık üretimimizin yarıdan fazlasını oluşturan Abant Alası halen Trabzon Maçka-Altındere Üretme İstasyonunda üretilmekte ve uygun ortamlara yerleştirilmektedir. Bolu'da yeni üretme istasyonun kurulması ile Altındere Üretme İstasyonunun yükü önemli ölçüde azalacak ve bölgesel düzeyde birçok derede çalışma imkânı doğacaktır" bilgisini verdi.
2023 hedefi 50 milyon balık
Biyolojik çeşitliliği itibariyle ülkemizin çok büyük bir zenginliğe sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Tabii varlıklarımızı koruma ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakma çalışmalarımız artarak devam edecek. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'te 50 milyon alabalık yavrusunun yetiştirilerek orman içi sulara bırakılmasını hedefliyoruz" dedi. (İLKHA)