Düğün sezonu yaklaşırken mobilya ve çeyiz alışverişleri hızlandı. Ailelerin düğün hazırlık süreci, birçok sektörde olduğu gibi alışverişlerde en hareketli sektörlerin başında olan zücaciye ve mobilya sektöründe de hareketliliğe neden oldu.

Türkiye'de her yıl ortalama 600 bin çift evlenirken, bu dönemler söz konusu sektörlerde önemli hareketliliğe sahne oluyor.

İstanbul'da faaliyet gösteren mobilyacı esnafı,  İLKHA muhabirine konuştu.

"Seçim sürecine bağlı belirsizlikler yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı, şu anda herhangi bir sıkıntı yok"

Köksal Özkan

Mobilya satışlarında düğün sezonunun başladığını belirten Köksal Özkan, "Bazı belirsizlikler olduğu için biraz sürüncemede kaldı ama bunları aşacağız zaten, bu belirsizlikler yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok, gayet iyi. Hazırlıklarımızı yaptık, bekliyoruz. Satışlar başladı, devam ediyor. Bu belirsizlik süreci bittikten sonra zaten bir seçim sürecinden geçtik, bu belirsizlikte ona bağlıydı. Gelen tepkiler veya beklediğimiz dönüşler yavaş yavaş gelmeye başladı. Ortalama en alt konseptte bir yemek, yatak, koltuk takımı 70 bin lira civarında. Bir üste çıkarsanız 150-200 bin liraya kadar ürünlerimiz var." dedi.

"Yeni evlenecek gençlere 150 bin lira kredi verilmesi çok büyük bir katkı olur"

Akın Kalyoncu

35 yıldır sektörde olduğunu belirten Akın Kalyoncu, "Zevkli, heyecanlı bir meslek çünkü yeni evlenenlerin ve evini yenileyenlerin evlerini hazırlıyoruz. Bundan daha büyük bir mutluluk olmaz. Seçimden önce çok hızlı bir hareket vardı, şimdi biraz yavaşladı. Takdir edersiniz ki piyasanın oturmasını bekliyorlar. Bir yandan döviz yükseliyor, bir yandan verilen taahhütler var. Yeni evlenecek olan insanlara 150 bin lira gibi bir rakam var. Sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı; gençler bunu özellikle istiyordu. Bizlerde inanmak istiyoruz çünkü şu anda biz gençleri biraz zor görüyoruz. En çok gördüğümüz insanlar orta yaşlarda ve orta yaş üstü insanlardır. Gençler çalışıyor, para biriktirecek zor. Gençlere 150 bin lira çok büyük bir katkı olur. Birazda onlar üzerine koyar ve çok rahat evlenirler. İnşallah, Sayın Cumhurbaşkanımız bunu açıklar; bizde rahat ederiz, gençlerde rahat eder. Şu anda paramız çok değerli yanlış bir seçim yapmamamız lazım, kaliteli ve gerçek imalatı olan firmalardan almaya dikkat etmek gerekir. Fabrikasyon ürünlerin ömürleri çok uzun değil. Bunlara dikkat etmek gerekir. Kumaşı, süngeri, ağacı çok önemli; mobilya aldıkları zaman bunlara dikkat etsinler. En önemlisi koltuk takımı; hep üzerindeler o yüzden güçlü ve özel firmalarla çalışmaları lazım. Firmaları mutlaka sorgulasınlar." şeklinde konuştu.

"Genelde çok ucuz mobilyaların tercih edilmemesini öneriyoruz, kaliteye önem vermek gerekir"

Ahmet Kaynartepe

Yaz aylarında kış aylarına göre daha hareketli bir dönem geçirdiklerini aktaran Ahmet Kaynartepe, "Mobilya alırken; mobilya biraz dipsiz bir kuyudur tabiri caizse. Fiyat performans, fiyat fayda ve görsele hitap ettiği için koltuk takımını çok uygun fiyatta sadece iş görsün diye de alınabilir öbür türlü yüksek bir rakamla da koltuk takımı alınabilir. Bu tamamıyla gelir, bütçe ve yaşam tarzı ile ilgili bir durumdur. Genelde çok ucuz mobilyaların tercih edilmemesini öneriyoruz çünkü işletmeler ister istemez kar elde etmek zorunda; kar elde etmek içinde ham madde maliyetini kısarak daha uygun bir fiyata mal ediyorlar. Her halükarda belli bir rakam ve belli bir analiz yaparak kaliteye de önem vermek gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)