Ziyaret, Çin'in arabuluculuk girişimleriyle bölgedeki siyasi profilinin yükseldiği, Pekin yönetiminin Filistin'deki kutsal mekanlara yönelik eylemler ve yasa dışı yerleşimler nedeniyle siyonist işgalci rejime eleştiri oklarını yönettiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Abbas'ın ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşeceğini, iki liderin, "Filistin sahasındaki son gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası sorunlar konusunda görüş alışverişinde bulunacağını" bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Filistin liderinin "Çin halkının eski ve iyi bir dostu" olduğunu ifade ederek, Abbas'ın bu yıl Çin'in ziyaret eden ilk Arap lider olacağına işaret etti.

Çin'in Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Filistin Devleti'ni ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Vang, "Filistin sorunu, Orta Doğu sorununun merkezindedir ve bölgenin barış ve istikrarı kadar küresel eşitlik ve adaletin sağlanması açısından da önemlidir. Çin, Filistin halkının haklı davasını ve meşru haklarını yeniden kazanma mücadelesini destekliyor." dedi.

Vang, Devlet Başkanı Şi'nin son 10 yılda birden çok kez Filistin sorununun çözümü için Çin'in önerilerini ortaya koyduğunu, iki devletli çözüm temelinde siyasi bir uzlaşma yolunda kararlılıkla ilerlenmesi ve barış için uluslararası çabaların artırılması gerektiğini vurguladığını hatırlatarak, "Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak, Filistin sorununa en erken tarihte adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdürecek." ifadelerini kullandı.