Çin Devlet Başkanı Şi, Çin'e resmi ziyarette bulunan Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro ile görüştü.

Şi, görüşmede, Castro'yu diplomatik tanıma kararı nedeniyle tebrik ederek, Çin'in, karşılıklı saygı, fayda ve eşitlik temelinde Honduras ile dostane ilişkileri ve ortaklığı sürdüreceği ve ülkenin "ekonomik ve sosyal kalkınmasını destekleyeceğini" kaydetti.

Castro'nun Honduras'ın ilk kadın devlet başkanı olarak, ulusal kalkınmada bağımsız bir yol açarak halkına önderlik ettiğini ifade eden Şi, konuğunun, eşi olan önceki Devlet Başkanı Manuel Zelaya ile Çin-Honduras ilişkilerinden yeni bir sayfa açtığını ifade etti.

Şi, diplomatik ilişkilerin kısa süre önce kurulmasının ardından iki ülke arasındaki bağların dinamik ve umut vadeden bir gelişme gösterdiğine dikkati çekerek, ikili ilişkileri daha ileri bir gelişme seviyesine yükseltmek, işbirliği vizyonunu iki ülke halklarının yararına somut sonuçlara dönüştürmek için Castro ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Castro'nun ziyareti kapsamında ayrıca bugün Pekin'de Çin-Honduraslı yüksek düzeyli iş dünyası buluşması gerçekleştirildi.

Castro'nun ziyaretinin, diplomatik tanımanın ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştireceği öngörülüyor.

Ziyaretin, Çin ile Honduras arasında serbest ticaret anlaşması için zemin hazırlaması bekleniyor.

Orta Amerika ülkesi, son iki yılda gayrisafi yurt içi hasılasının yarısına kadar ulaşan ayrıca kamu borçlarının hafifletilmesi konusunda da Pekin'in desteğini bekliyor. (İLKHA)