Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İstanbul'un birçok ilçesinde kurban kesim ve satış alanları için çadırlar kurulmaya başlandı.
Memleketin dört bir yanından gelen hayvan satıcıları hazırlıklarına devam ediyor.
Türkiye'nin en çok kurbanlık hayvan satılan ili İstanbul'da getirilmek istenen kurbanlıkların girişine resmi olarak henüz izin verilmiyor.
İstanbul genelinde 13 Haziran'ı 14'Haziran'a bağlayan gece kurban hayvanlarının geçişine izin verileceği açıklandı.
Kurbanlık hayvanlar gelmeden önce hazırlıklara başlayan esnaf, bu yıl sektör olarak zor günler geçirdiklerini belirterek, getirdikleri hayvanları satarak bir nebze olsa rahatlamayı umut ediyor.
İstanbul'un Kartal ilçesinde kurulan 48 bin metrekare büyüklüğündeki pazarda, çadır yerleri işaretlendi.
Alanda yapılan hazırlık ile 96'sı büyükbaş hayvanlar için, 44'ü küçükbaş hayvanlar için olmak üzere toplam 140 parsel hazırlandı.
Şu ana kadar 42'si büyük 28'i küçükbaş hayvanlar için çadırlar kurulmaya başlandı.
Hazırlıklarına devam eden esnaf, İLKHA muhabirine konuştu.
"Kurban ortamının devam etmesi dededen toruna geçmesi için; nakliyesinden, yeminden, yer yapımından her şeyinden fedakârlık yapılması lazım"
Kaya Cengiz
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden gelen Kaya Cengiz, "Hazırlıklara bir haftadır başladık. 150 tane küçükbaş, 25 tane de büyükbaş getirdik. Beklentimiz; inşallah iyi olur diye umuyoruz. Kurban ortamının devam etmesi dededen toruna geçmesi için; nakliyesinden, yeminden, yer yapımından her şeyinden fedakârlık yapılması lazım ve yaşatmamız lazım. Yaşatmamız için de başından tutun tabana kadar fedakârlık yapılması lazım, yapılmazsa olmaz zaten. Salı gününden sonra hayvanlar gelecek, bayrama da 15 gün kalıyor. İnşallah Türkiye'ye İslam âlemine, kurbanı kesenlere, satanlara Allah yardım eder, güzel olur inşallah." dedi.
"Geçen sene yaşanan sıkıntıları yaşamamamız adına bu sene önceden önlem alınmalı"
Adnan Kula
Kartal'da kurulan hayvan pazarının güzel bir pazar yeri olduğunu belirten Adnan Kula, "Müşteriler için, halk için buranın ulaşımı rahat. Burada ufak tefek sorunlar oluyor. Bu sorunların başında kesim geliyor. Kesim yeri doğru düzgün verilmiyor; verilen yer kapasiteyi kaldırmıyor. Ulaşım çok rahat olduğu için buraya her yerden geliyorlar. İnsanlar haliyle kurbanımı kestim, poşetimi aldım, eve gideyim istiyor. Hayvan satışı güzel fakat kesimde sıkıntı yaşandığı için özellikle geçen sene buraya kesim yeri verilmedi. Kesim yeri verilmeyince haliyle hayvan satan arkadaşlarımız da hayvanlarını istedikleri gibi satamadılar. Geçen sene yaşanan sıkıntıları yaşamamamız adına bu sene önceden bu süreçler alınsa çok daha iyi olur. Çok hayvan getirenler bir şekilde yapabiliyor ama az hayvan getiren bunu yapamıyor, bu sefer mağdur oluyorlar." şeklinde konuştu.
Engin Akar
Erzurum'dan gelen Engin Akar, "Çadır kurulumu ile uğraşıyoruz. 2 gündür çadır kuruyoruz. İnşallah nasipse bugün biter. Betonu atar, artık hayvanların gelmesini bekliyoruz. Hayvanların gelmesinin belirli bir yasak süresi var, şu an gelmesi yasak. Yasaklar bittiği gibi hayvanlarımız buraya getirerek hayırlısıyla kurbana satmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)