Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.

Hububat alım fiyatlarıyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, açıklanan hububat alım fiyatının iyi ancak çiftçinin beklentisini tam olarak karşılamadığını söyledi.

Çiftçilerin beklentilerinin buğdayda ton başına 10 bin TL ve üzeri olduğunu aktaran Aydiş, bu sene verimin iyi olması nedeniyle açıklanan rakamın çiftçiyi çok fazla üzmediğini ifade etti. Mercimeğin ise halen alım fiyatının açıklanmadığını hatırlatan Aydiş, bununla ilgili de bir an önce fiyat belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Nizamettin Aydiş

"Buğdayda beklentimiz 10 bin liranın üzeriydi"

Yağışlarla birlikte bu sene Türkiye genelinde mahsullerin veriminin çok iyi olduğunu belirten Aydiş, "Dolayısıyla verim iyi olunca belirlenen fiyatta iyi karşılanıyor. Tabi ki buğday fiyatında beklentimiz primle beraber tonu 10 bin lira ve üzeriydi ama primle beraber buğdayın tonu 9 bin 250 lira olarak belirlendi. Genel olarak baktığımız zaman üretimimiz iyi olmasından dolayı fena bir rakam değil diyoruz. Arpada da aynı şekilde primle beraber tonu 7 bin 500 lira olarak belirlendi." diye konuştu.

"Mercimek fiyatı bir an evvel belirlenmeli"

Mercimek alım fiyatının da açıklanmasını beklediklerini dile getiren Aydiş, "Mercimekte ise halen fiyat belirlenmiş değil. Onunda bir an evvel belirlenmesi gerekir. Çünkü Batman'da yaklaşık 150 bin dönüm üzerinde mercimek ekimi söz konusu. Yani yaklaşık 40 bin ton civarında mercimek söz konusu ve onunda fiyatının açıklanması gerekmektedir." dedi.

"Verim iyi olduğu için sitem pek olmadı"

Genel olarak kuru arazi şartlarında bu sene buğdayda dekar başı 450-500 kilo civarında verim beklediklerini aktaran Aydiş, "Dolayısıyla fiyatında fena olmadığını söyleyebiliriz. Yine de belirlenen fiyat için hükümete teşekkür ediyorum. Tabi bu konuyu çiftçilerimizle konuşup, görüştük. Verimimizin iyi olmasından dolayı çiftçimizin de sitemi pek fazla olmadı. Yani verimin iyi olması her şeyi iyi yapıyor." ifadelerini kullandı.

Batman'da 600 bin dönüme yakın ekili buğday alanının olduğunu ifade eden Aydiş, Batman ve ilçelerinde buğday hasadından 250 ila 275 bin ton arasında bir rekolte beklentilerinin olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 60 bin dönüm civarında ise arpa ekiminin söz konusu olduğunu belirten Aydiş, arpada da verimin iyi olduğunu vurguladı.

"Çiftçiye desteklerin artırılması lazım"

Dolu yağışına rağmen bölge genelinde ekinlerin durumunun iyi olduğuna dikkat çeken Aydiş, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimizin desteklenmesi lazım. Çiftçimiz desteklenmezse yarın çiftçiyi tarlada bulamazsınız. Çiftçiye desteklerin artırılması lazım. Çünkü mazota yine zam geldi, dolar yükseliyor, altın yükseliyor ve tarım ürünlerine zamlar gelince ürünlerimizin fiyatı aşağıya çekiliyor. Bundan dolayı artan zamlara karşı çiftçinin mağdur olmaması için hükümetin buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum."(İLKHA)