GAP İdaresi, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğinde Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı düzenlendi. Kongre ve Çalıştay, Mardin Artuklu Üniversitesi AKM Salonlarında gerçekleştiriliyor.
Kongre ve Çalıştay, düzenlenen açılış oturumuyla başladı. Açılış Programına Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, kamu temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, tarım sektörü temsilcileri, akademisyenler, özel sektör ve endüstri temsilcileri katıldı.
Kongre Başkanı Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ümtan Atay bilgilendirme sunumuyla başlayan açılış programında Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner birer konuşma yaptılar.
2017 yılından beri GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı finansmanında, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yürütücülüğünde ve Mardin Artuklu Üniversitesi desteğiyle Sulama Pompalarında Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi yürütüldüğünü belirten Kongre Başkanı Ümran Atay, bu proje kapsamında, bölgede pompaj sulamanın yapıldığı alanlarda su ve enerjinin etkin kullanımı için sahada durum tespitleri ve çözüm önerilerinin araştırıldığını kaydetti.
Etkinliğin tarımsal sulamada enerji verimliliğiyle ilgili güncel bilgilerin paylaşılmasını, deneyimlerin aktarılmasını ve en iyi uygulamaların sunulmasını amaçladığını belirten GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, katılımcıların sektördeki son gelişmeleri öğrenme, sektördeki paydaşlarla bilgi ve deneyim paylaşımı yapma fırsatı bulacağını da kaydetti.
Enerji Dostu bir gelecek inşa etmek istediklerini belirterek sözlerine başlayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayının tarım sektöründe enerji verimliliği konusunda farkındalığı artıracağına ve sektör paydaşları arasında iş birliğini teşvik edeceğine inandığını ifade etti.
Maral, etkinliğin, tarımsal sulama süreçlerinde enerji verimliliğinin artırılması için stratejik adımların atılmasını teşvik edeceğini ve tarım sektörünün sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.
"Tarım, MAÜ’nün en öncelikli odaklarından biri"
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar
Mardin Artuklu Üniversitesinin, Mardin’in tarih ve sosyal dokusuna uygun olarak bir Sosyal Bilimler Üniversitesi kimliğiyle 2007'de kurulduğunu hatırlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, 2019 yılından itibaren sosyal bilimler odağının yanına yeni odaklar ekleyerek, Mardin’e ve hinterlandına farklı alanlarda da katkı yapacak yeni bir vizyon ve misyonla yoluna devam ettiğini söyledi.
5T diye başlayıp şimdi 6T olarak adlandırdıkları bu odakların en önemlilerinden birinin Tarım olduğunu söyleyen Özcoşar, 2.7 milyon dekar işlenen tarım alanına sahip bir kentin Üniversitesi olarak ülkemizin konvansiyonel tarım politikalarına katkı sunmak amacıyla Tarım Bilimler ve Teknoloji Fakültesi kurduklarını, Mardin’i üretim merkezine çevirmek için çalışma yapmak üzere üniversite bünyesinde Kamu, Özel ve Karma Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü (MAÜKÖK) ile Tarım Sektörü İşbirliği Kurulu (MAÜTAS) oluşturduklarını anlattı.
Sahaya inen, çiftçiye/tarım sektörüne dokunan bir anlayışla çalışılmasının ve sahada bu çalışmaların somut etkilerinin hissedilmesinin sağlanması gerektiğini belirten Rektör Özcoşar, tarıma dair yapılacak her çalışmanın yanında olmaya devam edeceklerini anlattı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Ümran Atay
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Ümran Atay, düzenlenen çalıştay hakkında İLKHA'ya bilgi aktararak, "2017 yılından beri pompalarda enerji verimliliği Sanayi Bakanlığı desteğiyle bir proje yaptık. Bu projeyle birlikte bölgedeki derin pompaj kuyularındaki derinliğe bakmak istedik. Bölgede 200'ün üzerinde ölçüm gerçekleştirdik. Özel bir sistem tasarladık ve bu sistem sayesinde pompaj yerlerinin röntgenini çektik. Bunun sonucunda var olan bu tesislerde yüzde 10-30 arasında enerji verimliliği yapabileceğimizi tespit ettik. Bütün Türkiye'de bulunan kuyularda sadece 1 kilovatlık bir enerji verimliliği yaparsak Birecik Barajının ürettiği elektrik kadar tasarruf sağlanabilir. Bugünde bu proje kapsamında bir kongre ve çalıştay düzenledik. Burada ki gruplarımızı ve paydaş kurumlarımızı davet ettik. Bu sonuçları tartışacağız ve paydaş gruplardaki hocalarımızda bu konu da bizlere destekler sunacaklar. Ayrıca çiftçileri de davet ettik. Çalıştay da mevcut mevzuat ve bu mevzuata eklenebilecek önerileri de alıp çiftçileri de dinleyeceğiz. Çalıştay sonunda bu konularla ilgili çözüm önerilerini sunmayı hedefliyoruz." şeklinde ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı, Mardin Artuklu Üniversitesi AKM Salonlarında iki gün süreyle devam edecek. (İLKHA)