ÖSYM tarafından 17-18 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrencilere, veliler ve öğrencilere önemli açıklamalarda bulunan Eğitimci Çelik, sınav sürecine nasıl hazırlanılması gerektiği konusunda tavsiyelerini anlattı.
Her şeyden önce sınavların, öğrencilerin hayatları için önemli ama hayatın sonu olmadığını ifade eden Çelik, bu sınavda hedefine ulaşamayan öğrencilerin sınava tekrardan katılma imkânına sahip olduklarından dolayı herhangi bir strese girmemeleri gerektiğini söyledi.
Çelik, sınava az bir zaman kala yapılması gerekenlerle ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Düzenli uyku ve beslenme çok önemli"
Öğrencilerin bolca deneme çözmeleri gerektiğini ifade eden Çelik, "Hazırlık sürecini iki guruba ayırabiliriz; birinci grup herhangi bir hazırlığı olmayanlar, ikinci grup ise yıl boyunca düzenli bir şekilde çalışıp hazırlık yapanlar. Belli bir sistem üzerine çalışan öğrenciler kendi bulundukları özel kurumlarda bununla ilgili rehberlik desteği alıyorlar. Özellikle sınavlara son birkaç hafta kala öğrencilerin bolca denemelere girmesi gerekiyor. Öğrenciler bu denemelere girdikçe hem eksikliklerini görmüş olur hemde eksiklerine dönük çözüm oluşturabilir. Rehber ve branş hocalarıyla birlikte sorular üzerinde çalışarak eksikliklerini tespit edip çözüm üretebilirler." diye konuştu.
Düzenli uyku ve beslenmenin önemine değinen Çelik, "Öğrenciler özellikle çalışmalarını ritmik bir seviyeye getirmeleri gerekiyor. Öğrencilerimiz sonuç itibariyle birer canlı ve canlı yapılarına uygun hareket etmeleri gerekiyor. Bu konuda en önemli şey düzenli uyku ve beslenme alışkanlıklarıdır. Sınav süreci boyunca özellikle son bir aya geldiklerinde rutin beslenmeleri ve rutin uyku saatleri neyse ona göre eski programlarına göre devam etmeleri gerekiyor. Özellikle sınav günü herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması adına bunu yapmaları çok önemli." şeklinde konuştu.
Eğitimci Hasan Çelik
Öğrencilerin sınava girecekleri okulu önceden gidip görmeleri gerektiğine dikkat çeken Çelik, "Sınav yerleri yakın tarihte açıklandı, öğrencilerin muhakkak sınava girecekleri yerleri önceden gidip görmeleri gerekir. Sınav yerlerinin yol güzergâhı ve trafik yoğunluğunu önceden gidip görmesi gerekiyor. Öğrenci buna göre sınavına tedbirini alarak girmiş olur. Sınav öncesi öğrenciler için aile çok önemli bir faktördür. Çocuklarımız sınavda başarılı olsa da olmazsa da bizim çocuklarımızdır. Ailelerimizin çocuğa bu konuda o güveni vermeleri gerekiyor, başarılıda olsan başarısız da olsan biz senin arkandayız evladım. Aileler bu güveni verirlerse çocuklar yapabileceklerinin en iyisin zaten yapar." dedi.
"Öğrencilerin bolca deneme çözmesi gerekiyor"
Sınav öncesi çözülecek olan deneme sınavlarına dikkat çeken Çelik, "Özellikle özel öğretim kursları bu konuda profesyonelce çalışıyorlar. Eğitimciler olarak bizler öğrencilerin sınava günler kala öğrencileri motive etme adına rehberlik yapıyoruz. Öğrenciler için bu süreçte deneme sınavı çok önemli deneme sınavında öğrenci bütün eksikliklerini görebilir ve buna dönük çözümler üretebilir. Öğrencinin her şeyden önce eksikliklerini tespit etmesi gerekir ve eksiklikleri tespit etmenin en kolay yolu deneme sınavlarıdır. Deneme konusunda ülkemizde yeterince yayın ve deneme var. Öğrenciler bolca deneme sınavlarına girerek deneme sınavlarını öğretmenleriyle analiz ederek eksiklerini çözüp kısa vadeli çözüm üretebilmeli. Özel öğretim kursları veya kendi çevresindeki eğitimciler bu konuda öğrencilere kolaylıkla yardımcı olabilirler." ifadelerini kullandı.
"Öğrenci kesinlikle sınavı ölüm kalım mücadelesi olarak görmemeli"
Öğrencilerde moral ve motivasyonun çok önemi olduğunu ifade eden Çelik, "Eğitimci olarak benim için en önemli şey öğrencinin moral ve motivasyonudur. Öğrenci kesinlikle bu sınavı ölüm kalım mücadelesi olarak görmemeli. Evet, hayatımızda önemli bir sınav ama ben bu sınavı kazanamazsam bittim gibi düşüncelere girmemesi gerekiyor. Hayat bir şekilde devam ediyor bu sınava öğrenciler bu gözle bakmalı ve ona göre sınavına girmelidir." dedi. (İLKHA)