Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ateşkes görüşmeleri kapsamında Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bulunan Sudanlı tarafların temsilcilerinin hala ülkede bulunduğu belirtildi.

ABD ve Suudi Arabistan'ın taraflara "askeri operasyonların kalıcı olarak durdurulmasını amaçlayan etkili bir ateşkes üzerinde anlaşmaları" çağrısında bulunduğu belirtilen açıklamada, "Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da insani yardımı kolaylaştırmaya ve iki tarafla barış müzakerelerini sürdürmeye isteklidir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, 11 Mayıs'ta imzalanan "Cidde Bildirgesi" kapsamında Suudi Arabistan ve ABD'nin resmi görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğuna işaret edilirken, Sudan'daki tarafların Cidde Bildirgesi doğrultusunda sivilleri koruma taahhütlerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

Sudan'da ordu ile HDK arasında devam eden çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucu 11 Mayıs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı.

Bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğuna vurgu yapılmıştı.