İZMİR - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Pamuk, düşen metabolizma hızının, geniş aile yemekleri,tatlı tüketiminin artışı ve bir ay sevilen ve uzak kalınan çok sayıda besini kısa sürede tüketme arzusu ile bozulduğunu kaydetti.

Aşırı tatlı ve yağlı yiyecekler hayati tehlike oluşturan rahatsızlıklara sebep oluyor
İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Pamuk, "Bayramıda tüketilen tatlılar ve hamur işleri, Ramazan ayında verilen kiloların hızla geri alınması riskini de beraberinde getirmektedir. Ayrıca basit şeker dediğimiz kan şekerini hızla yükselten gıdalar ve yağlı yiyeceklerin alınmasıyla birlikte şeker hastalarının hayati tehlike oluşturan şeker komalarına girme oranları artmaktadır. Ayrıca kalp ve tansiyon hastalarında da ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır" dedi.

Diabetik hastaların diyetlerini bozacak gıdalardan mutlak suretle kaçınmasını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Pamuk, aşırı tüketimin sindirim sistemine de hazımsızlık, şişkinlik hissi oluşturarak zarar verdiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Pamuk, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının sürdürdükleri diyete bayram süresince de devam etmelerinin önemine vurgu yaparak; 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulması, süt ürünleriyle yapılmış tatlı,meyve tüketimi alışkanlığının kazandırılmasını kaydetti.

Sütlü tatlıları,lifli gıdaları tercih edin
Yrd.Doç.Dr. Pamuk, "Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Misafirlere ağır tatlılar ikram etmekten kaçınarak, mevsim meyvelerinin sunumu sağlıklı olacaktır. Aşırı tatlı yeme isteği olan durumlarda glisemik indeksi düşük olan gıdalar tercih edilmelidir. Bunun için: Bir bardak yağsız süt+ şeftali veya 3-4 erik ya da kayısı+ 8-10 adet findik ya da birkaç ceviz yada beyaz peynir ve tahıl ekmeğinden yapılmış bir tost açlık hissi ve aşırı tatlı tüketiminin önlenmesine yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Sıvı alımını arttırın,egzersizi alışkanlık haline getirin
Bayram süresince sıvı alımının arttırılarak, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmesi tavsiyesinde bulunan Yrd.Doç.Dr. Pamuk, öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmesi gerektiğini vurguladı. Yrd.Doç.Dr. Pamuk, "Metabolizma hızının artırılması için düzenli fiziksel egzersizler yapılmalı, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizlere zaman ayrılmalıdır. Sağlıklı beslenme ve egzersizi yaşantımız boyunca devam eden bir alışkanlık haline getirmeliyiz"şeklinde konuştu. (Yunus Şani - İLKHA)