ŞANLIURFA - Sıcak havanın en yoğun hissedildiği illerin başında gelen ve bugünlerde sıcaklığın 40 derece olduğu şehirde, bu durum birçok meslek grubunu etkilerken, bazı grupları ise daha fazla sıkıntıya sokuyor.
Tarlalarda ve inşaatlarda çalışanların yanı sıra kent merkezinde neredeyse her sokak başında bulunan pide lahmacun ve ekmek fırınları ile lokantalarda çalışan ustalar da sıcaklardan en çok sıkıntı çeken kesimleri oluşturuyor. Fırına attıkları ekmek ve yemeklerin yanmaması için sürekli ocağın başında bulunan ocakçılar, dışarıdaki kavurucu sıcağın yanı sıra içerdeki kızgın ateşin sıcağına da maruz kalıyor. Fırıncılar, bunun üstüne bir de Urfa`da vazgeçilmez olan tepsi, patlıcan ve biberler bizi çileden çıkarıyor diyor. Eyüp Nebi Mahallesi`nde yıllardır fırın işleten Mahmut Maytalman kendi fırınında ocakta çalışıyor. Maytalman; Şanlıurfa`da yaz aylarında fırınlarda çalışmanın daha da zorlaştığını söylüyor. Havaların çöl sıcaklarını andırdığı kentte, ocak başında çalışmanın sıcakların kat kat fazla hissedilmesine neden olduğunu anlatan Maytalman, "Dışarıda sıcaklık 40 dereceyi geçiyor. Sıcaklarda fırına gönderilen tepsi biber ve patlıcanlardan bıktık. Tepsi, biber ve patlıcanlardan dolayı ocağa ekmek atamıyoruz. Urfa`da fırıncılar ekmek pişirmekten çok sabahtan akşama kadar tepsi, biber ve patlıcan pişiriyor. Ancak bu işi yapmak zorundayız. Gün içerisinde bol bol su içiyoruz. Serinlemek ve hamur için evlerden buz topluyoruz. Mübarek Ramazan ayı da geliyor, oruçlu halimizle bu işi nasıl yapacağımızı düşünüyoruz. Urfa`da fırıncılar odası var ama hiçbir işe yaramıyor. Fırıncılar odası ancak her ayın başında gelip aidatını alıp gidiyor. Başka da yaptığı bir şey yok. Fırıncılar odasından tepsi, biber ve patlıcanlar için bir ücret tarifesi çıkarmasını istiyoruz. Bir de bu işte belediye de suçlu. Çünkü denetim yok, kontrol yok, her köşe başında bir fırın var ancak birçoğunun ruhsatı yok." diye konuştu. "Buradan hem fırıncılar odasına hem de Urfalılara sesleniyorum" diyen Maytalman, "Bu işe bir çözüm bulsunlar. Bize de yazık odunu parayla alıyoruz, işçilere haftalık veriyoruz, elektrik parası veriyoruz. Vergi veriyoruz ama fırında bedava tepsi, biber ve patlıcan pişiriyoruz. Hatta öyle bir hal alıyor ki bazen fırına ekmek atacağız fakat biber, tepsi ve patlıcanlardan yer bulamıyoruz. Urfalı hanımlar lütfen evinizde biraz yemek pişirin yoksa yemek yapmayı unutursunuz. Erkeklere tavsiyemiz hanımlarına biraz kıyıp değişik yemek yaptırsınlar. Bazı müşterilerimizin sabah, öğle ve akşam patlıcan ve biber fırına gönderiyorlar nasıl bıkmadan her gün üç öğün aynı yemeği yiyorlar anlamıyorum." şeklinde konuştu. Mehmet demir-İLKHA
Yaz Sıcağında Urfa`da Fırıncı Olmak
Şanlıurfa`da fırıncılar ekmek pişirmekten çok patlıcan ve biber pişiriyorlar. Fırıncılar bu duruma çok tepkili.
20.07.2011 10:47:00 / Güncel