Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında gelen "Meyan Şerbeti" Şanlıurfa'da çokça tüketiliyor.

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan meyan şerbeti, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.

Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen meyan bitkisi, toplandıktan sonra dev kazanlarda kaynatılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan ve soğuk tüketilen şerbet vatandaşların ilgisini görüyor.

Şanlıurfa'da da 1955 yılından beri şerbet işiyle uğraşan Hacı Naci Okkaş, halkın meyan şerbetini severek tükettiğini söyledi.

Özellikle son zamanlarda meyan kökü şerbetinin büyük bir rağbet gördüğünü dile getiren Okkaş, meyan şerbetin yapılış aşamasını İLKHA'ya anlattı.

"Meyan kökü şerbeti dünyanın meşrubatıdır"

Hacı Naci Okkaş

Yaklaşık 50 yıldır meyan şerbeti yaptığını belirten Okkaş, "Meyan Şerbeti, Veysel Karani'den kalmadır. Dünyanın meşrubatı buydu, meyan kökünden kola, şurup ve haplar yapılıyor. Meyan kökü İzmir'den gemilere yükleniyor, Avrupa'ya ham madde olarak gidiyor. İlaç olarak ülkemize geri geliyor. 55 yıldır ben bu işi yapıyorum, meyan kökünün faydaları böbrek taşı düşürür, mideyi temizler, vücut direncini arttırır ve faydalıdır. Ramazan ayında millet iftarını şerbetle açıyor. Aç karınla içilmesi daha faydalıdır." şeklinde konuştu.

Meyan kökü şerbetinin yapım aşamasını anlatan Okkaş, "Şerbet işine ben Adana'da başladım. Daha sonra gelip burada yaptım. Meyan kökünü Birecik'den alıyoruz ve Kahramanmaraş'a gönderiyoruz. Orada makinesi var yıkarlar, dinlendirirler, döverler ve buraya gönderirler. Türkiye'de meyan şerbeti en çok içilen yer Şanlıurfa'dır. Kola meyan şerbetinden yapılıyor." diye konuştu.

"Meyan şerbeti günlüktür"

Meyan şerbetinin günlük tüketilmesi gerektiğini belirten Okkaş, "Bazı müşteriler termosla geliyor İstanbul'a götüreceklerini söylüyorlar ama gitmez diyorum. Parasını alacağım, şerbeti vereceğim fakat şerbeti yolda dökecekler. Peygamber Efendimiz  'Haram sahibini de götürür' diyor. Niye ben paramı haram edeyim? Meyan şerbeti günlüktür, aldığın gün tüketmen lazım. Sonraki güne ya da dolapta bile kalsa tadı değişir." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayının ve yaz aylarının vazgeçilmez içeceğidir"

Mehmet Okkaş

7 yaşından beri babasının yanında olduğunu ifade eden Mehmet Okkaş, "Babam yaklaşık 50 senedir meyan şerbeti işi yapıyor. Ben de 7 yaşımdan beridir yanındayım. 25 yıldır hem ustam hem babamdır. Meyan kökünü Şanlıurfa Birecik'den alıyoruz. Tekneye koyup üzerine buz indiriyoruz. Buzdan akan su meyan köküne damlayarak şerbet haline geliyor. Ramazan ayının ve yaz aylarının vazgeçilmez içeceği, Şanlıurfa'nın kolasıdır." dedi. (İLKHA)