Seçimleri oy kullanan Suriyelilerin, Arapların kazandırdığına yönelik söylemlere tepki gösteren Mengü, ''Suriyeliler oy kullandı Erdoğan kazandı demek gerçekçi olmuyor. Yüzleşmezsek kaybetmeye devam edecek muhalefet. 235 bin seçmen bunların sayısı. Bunu CHP'liler söyledi. CHP'nin de böyle bir endişesi yoktu. Zaten böyle bir durum olsa muhalefet partisinin böyle bir endişesi olur değil mi?'' dedi. 

Hürriyet'ten Fulya Soybaş, YSK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine baktı, muhalefet ve göç üzerine uzmanlaşan akademisyenlere sordu.

2022 aralık ayında “Suriyeli seçmen sayısının 466 bin 105 olduğu” iddiaları üzerine YSK Başkanı Muharrem Akkaya şu açıklamayı yapmış:

“Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adres kayıt sistemindeki veriler sürekli toplanarak, her

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de hemen ertesi gün, 2 Aralık 2022 tarihinde şöyle bir açıklama yapıyor:

“Toplamda 221 bin 671 Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanırken, 18 yaş ve üzeri nüfus (oy kullanabilecek kişi sayısı) 163 bin 44 kişidir.”

Oy kullanan yabancı seçmen sayısına ilişkin en kapsamlı çalışmayı, ilk tur seçimlerinin ardından görevinden istifa eden CHP’nin eski Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel yaptırmış. 3 Nisan 2023’te sonuçları kendi sosyal medya hesabından yayınlayan Adıgüzel, “YSK’nin seçmen listesinde -bizler de görüyoruz- yurtdışında doğan 1.3 milyon seçmen var. Sayının tamamının, kamuoyunda endişe yaratan ‘yabancı seçmenleri’ ifade etmediğini net olarak söyleyebiliriz” diyor.

CHP grafiklerine göre:

“Bulgaristan doğumlu 342 bin, Almanya doğumlu 209 bin seçmen var. Seçmen listelerinde özel olarak odaklanılan 5 ülke; Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlular bulunuyor. Buradaki seçmen sayısı 240 bin civarı. Bunların:

- 167 bin 703’ü Suriye,

- 23 bin 578’i Afganistan,

- 21 bin 989’u İran,

- 16 bin 630’u Irak,

- 6 bini de Libya doğumlu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon göçmen ve mülteci var. 2011’den beri “açık kapı” politikası uygulayan Türkiye, Suriyelilere “geçici koruma” statüsü veriyor. Yani doğrudan Türk vatandaşlığı verilmiyor. Geçici koruma altındaki Suriyeliler “istisnai vatandaşlık” alırlarsa oy kullanabiliyorlar. 1 yıl önce açıklanan YSK rakamlarına göre ise oy kullanabilen ‘istisnai Suriyeli vatandaş’ sayısı yaklaşık 160-170 bin.