Siverek Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nde görevli Uzman Doktor Ahmet Yiğitbay yeni doğan döneminde yapılan kundaklamanın gelişimsel kalça displazisine (kalça çıkığına) ve bebeğin ileride sakat kalmasına neden olduğunu ifade etti.
Yiğitbay, gelişimsel kalça displazisi, kalça eklemini oluşturan yapılar arasındaki ilişkinin bozulması sonucu ortaya çıkmakta ve erken tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlığa neden olabileceğini söyledi.
Gelişimsel kalça displazisinin ülkemizde görülme sıklığı bin canlı doğumda ortalama 5-15 arasında olduğuna işaret eden Yiğitbay, erken tanı konan ve uygun şekilde tedavi edilen hastalarda tam iyileşmenin görüldüğünü belirtti.
"Tetkik için ortopedi bölümüne sevk edilmektedir"
Uzman Doktor Ahmet Yiğitbay
Yiğitbay, "Ülkemizde yeni doğan döneminde tüm bebekler kalça çıkığı açısından muayene edilmekte ve olası risk faktörlerinden herhangi birini taşıyan hastalar ileri tetkik için ortopedi bölümüne sevk edilmektedir. Yeni doğan döneminde (4-6 hafta) yapılan kalça ultrasonu kalça çıkığı tanısında altın standart görüntüleme yöntemidir." dedi.
"Yüzüstü yatırılan bebeklerde ani bebek ölümleri görülebilmektedir"
Kalça çıkığına sıkça rastlandığını ifade eden Yiğitbay "Bölgemizde yeni doğanlara sıklıkla kundaklama yapılmakta ve bu durum kalça çıkığına neden olmaktadır. Geleneksel olarak yapılan bu uygulama çocukta kalıcı sakatlığa sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca kundaklanıp yüzüstü yatırılan bebeklerde ani bebek ölümleri görülebilmektedir. Bu nedenlerden ötürü özellikle yeni doğan dönemindeki bebeklere tam kundak yapmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca çift bez kullanımı mevcut olan kalça çıkığını tedavi etmemekte ancak normal olan kalçanın gelişiminin devam etmesinde önem arz etmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)