Güneydoğu Bölgesinde ekinlerin olgunlaşmasıyla hasat dönemi başlama aşamasına geldi. Mardin Ovasında da ekinlerin olgunlaşmasıyla çiftçiler biçim için biçerdöverlerin yollarını gözetlemeye başladı.
Nevşehir'in Kozaklı ilçesinden Mardin bölgesine gelen biçerdöverciler, hasat ve mesleklerinin gereği karşılaştıkları zorlulukları İLKHA'ya aktardı.
Yaz aylarında ekinlerin olgunlaşma döneminin yaklaşmasıyla Nevşehir'den Mardin bölgesine hasat için gelen biçerdöverler, Güneydoğu insanın kendilerine duydukları sevgi ve muhabbete dikkat çekerek, her yıl aynı bölgeye gelip şu ana kadar herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirttiler.
"Bölgenin insanı çok misafirperverdir"
Memleketi Nevşehir'den ekmek parası için Güneydoğu Bölgelerine geldiklerini biçerdöverci Talat Tasan, "Bizler Güneydoğu bölgesine beşinci ayın yirmisi gibi geliyoruz. Altıncı ayın yirmisi gibi memleketimize dönüyoruz. Bir ay boyunca Mardin, Kızıltepe, Şanlıurfa, Viranşehir gibi yerlerde bir ay kadar konaklıyoruz. Biçerdöver işiyle uğraşıyoruz. Biçerdöver işinde buralarda sıkıntı çekiliyor diyenler yalan söylüyorlar. Elhamdülillah geldiğimiz bu bölgede toplum olarak, insan olarak, misafirperverlik olarak sağ olsunlar çok iyi karşılıyorlar. Kendilerine bundan dolayı teşekkür ediyoruz." ifadelerini dile getirdi.
Atalarından miras kalan Biçerdöver mesleğini icra ettiklerini aktaran Tasan, "Deden babaya geçmiş, babadan da bize geçiyor meslek. Şu an babam ve amcamla beraber bu işi yürütüyoruz. Bu mesleği yaparken annemizden, babamızdan, çocuğumuzdan yani ailemizden bir ay kırk gün kadar uzak kalıyoruz. Geçim için bu işin içindeyiz. Yaptığımız bu meslek için çok onurlu ve gururluyuz. Milletin işin görüyoruz, bununla beraber para kazanıyoruz. 30 yaşındayım, 15 senedir biçerdöver işiyle meşgulüm. Dediğim gibi dededen, babadan gelme. 60-70 senelik bir serüven var. Aşk haline geldi yani. Bu araca bindiğimizde yeniden doğmuş gibi oluyoruz. Yaptığımız işi severek yapıyoruz. Bir insanın işini görmek bize huzur veriyor. Ekstra olarak bir de para kazanıyoruz." şeklinde konuştu.
"Mesleğin en büyük sıkıntısı biçerdöverde arıza oluşmasıdır"
Meslek icabı karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları dile getiren Tasan, "Bu bölgeye geldiğimizde bazı zorluklar yaşıyoruz. Ama bunlar insan kaynaklı zorluklar değil. Mevsimsel olarak zorluklar yaşıyoruz. Bu bölge bizim geldiğimiz yere nazaran çok daha sıcak oluyor. Sıkıntı olarak bunu söyleyebilirim. Mesleğin elbette zorlukları oluyor. Mesela yeri geliyor biçemediğin zaman oluyor sıkıntıya strese giriyorsun. Mesleğin en büyük sıkıntısı biçerdöverde arıza oluşmasıdır. Biçerdövercilerin şu an ki sıkıntısı biçer fiyatlarıdır. Biçerdöverlerle biçmeye başlıyoruz 15 gün geçiyor ama istediğimiz fiyat verilmiyor. İstediğimiz fiyatın verilmemesinin nedeni de mazot deniyor. Ama alakası yok. Geçen sene şoför 45 liraydı şimdi 100 lira olmuş. Yani mazotla kıyaslanmamalı, halkımız bu konuda bilinçlenmeli. Biçerdöverlerde zıpka denilen bir parça var geçen sene tanesi 100 TL idi şimdi 200 TL olmuş. Çarklar tanesi 7 TL idi bu sene 12 TL. Lastiği 80-90 bin TL civarında. Yani biçerdöver fiyatının şoförle alakasının olmaması gerekiyor. Yöneticilerden rica ediyoruz fiyat belirlerken artan maaliyetleri göz önünde bulundursunlar. Biz dönüm başı 140 ile 150 arası düşünüyoruz. Artan maaliyetlerden dolayı bu söylediğimiz fiyatlar biçerdöverci esnafını az d olsa mutlu edecektir." ifadelerine yer verdi.
Yaklaşık bir ay kadar kaldıkları hasat bölgelerinde kendi yaşam alanları hakkında da bilgi veren Tasan, "Kendi kaldığımız yerlerimiz var, araçlarda kalıyoruz. Marketler de bol, buradaki insanlar da getiriyor. Ekin biçtiğimiz vakit arkadaşlar bizlere yemek veriyor. Yani yemekte içmekte, barınmakta herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Burada bulunduğumuz süre zarfında komşular sağ olsunlar su, yemek, barınma konusunda yardımcı olmak istiyorlar. Mardin Ortaköy'deyiz, bulunduğumuz yerden de memnunuz." şeklinde kaydetti.
"Ekmek parası için uzak yollardan geliyoruz"
Küçük yaştan itibaren biçerdöver mesleğine atıldığını belirten Caner Akalın, "Nevşehir Kozanlı'dan geliyoruz. Biçerdöver işiyle uğraşıyoruz. 18 yaşındayım, 14 yaşından beri bu işle meşgulüm. Deden babaya, babadan da bizlere doğru geliyor bu meslek. Sonradan değil soydan gelen bir meslek bizimkisi. Ekmek parası için geldik, şu an buradayız, daha sonra Şanlıurfa'ya geçeceğiz. Oradan da daha sonra kendi bölgemize doğru geçeceğiz." dedi.
Memleketlerinden kaldıkları süre hakkında ve hasat döneminden sonra yaptıkları işler hakkında da konuşan Akalın, "Tahmini bir ay 40 gün biçerdöver işi için geziyoruz. Sonrasında memleketimize geçiyoruz en son Sivas'ta işi bitiriyoruz. Sivas'ta da sekizinci ayda hasat yapıyoruz. Biçerdöver işi bitince kışa doğru tırcılık yani şoförlük yapıyoruz. O bitince tekrar biçerdöver işine geçiyoruz. Bu döngü böyle devam ediyor. Sıcağın altında tarlada araç bozulursa zorluk çekiyoruz onun dışında çok önemli bir şeyimiz yok." ifadelerini aktardı. (İLKHA)