Ergenekon soruşturması, telefon ile gelen ihbar üzerine 12 Haziran 2007’de İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunmasıyla başladı. Gecekondu sahibi Mehmet Demirtaş ve yeğeni Ali Yiğit`in ifadeleri üzerine genişletilen soruşturma, Türkiye`nin en önemli davasına dönüştü.
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Sedat Peker ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianame hazırlandı.
1’inci Ergenekon davası, 20 Ekim 2008’de başlandı.
1909 sayfalık 2’nci iddianame, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Mart 2009’da kabul edildi.
İddianamede, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan ve Eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt sanık olarak yer aldı. 19’u tutuklu, 36’sı tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan Turan Çömez olmak üzere toplam 56 sanık hakkında dava açıldı.
37’si tutuklu 52 sanık hakkında hazırlanan 3’üncü Ergenekon iddianamesi de 5 Ağustos 2009’da kabul edildi.
Eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve Yalçın Küçük de bu davanın sanıkları arasında yer aldılar.
İddianamede Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç müşteki sıfatıyla yer alırken, Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler ile Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan ise mağdur olarak yer aldı.
4’ÜNCÜ İDDİANAME
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’na ilişkin iddianame ise 20 Ekim 2011’de kabul edildi. Planın, emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk’ün Ankara’daki ofisinde bulunduğu öne sürüldü.
Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi’nce işletilen internet siteleri ve İnternet Andıcı’na ilişkin Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin’in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında da iddianame düzenlendi.İddianamenin kabulüne 29 Temmuz 2011’de karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davayı İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirdi.
İLKER BAŞBUĞ 6 OCAK 2012`DE TUTUKLANDI
Mahkeme, belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu ve Başbuğ, 6 Ocak 2012’de tutuklandı.
27 Nisan 2012’deki 225’inci duruşmada ilk 2 Ergenekon davası birleşti. İlerleyen dönemde, Ergenekon ana davasında 23 iddianame toplandı.
İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası`nın 19 Aralık 2011`de görülen duruşmasında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, AK Parti`nin `suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu` gerekçesiyle davaya müdahil olmasına karar verdi.
Haklarında yakalama kararı bulunan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski milletvekili Turhan Çömez ile Saipir Deblevidze`nin ise savunmaları alınamadı.
Emekli Orgeneral Şener Eruygur ise duruşma salonuna getirilmesine rağmen sağlık sorunları nedeniyle ifadesi alınamadı.
SANIKLAR HAKKINDA İSTENİLEN CEZA
Savcılar, 2 bin 271 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaayı 18 Mart 2013 tarihinde mahkemeye sundu.
`Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır`` ifadelerine yer verilen mütalaada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek`in de aralarında bulunduğu 64 sanığın `Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
Bu sanıklardan Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Alparslan Arslan ile kendisine Danıştay saldırısına azmettirdiği iddia edilen Veli Küçük ve Muzaffer Tekin hakkında ayrıca Danıştay 2. Dairesi Başkanı ve 4 üyesini taammüden öldürmeye teşebbüs veya azmettirme suçlamasıyla ayrıca 5`er kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Ancak eylemde sadece bir üyenin hayatını kaybetmesi, diğer 4 kişi için suçun teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle 4 ağırlaştırılmış hapis cezası 80`e yıla kadar hapis cezası olarak uygulanması talep edildi. Bu 3 sanık için toplamda 2`şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 20`şer yıla kadar hapis cezası istendi.
Mütalaada, diğer sanıklar hakkında `Ergenekon terör örgütüne üye olmak` suçundan 7.5 yıldan 15`er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi. Mütalaada ayrıca, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski Milletvekili Turhan Çömez, emekli Tümgenerel Mustafa Bakıcı ve Saipir Deblebidze`nin de firari sanık olması nedeniyle dosyasının ayrılması istendi.
66`sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasının 321. duruşmasında mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.