Bakan Kurum, resmî sosyal medya hesabından, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini, “Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik.” mesajıyla duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İnşaat mühendislerine tecrübe şartı

"Yeni mezun inşaat mühendislerinin zemin +4 kata kadar statik proje hazırlayabilmesi şartı getirilecek.

Zemin +4 kattan fazla 8 kattan az olan statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin m² ve 4 farklı proje tecrübe şartı aranacak.

Zemin + 8 kat-15 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 5 yıl, 15 bin m2 ve 6 farklı proje tecrübe şartı aranacak

15 kat üzeri proje için ilave olarak en az 7 yıl, 20 bin m2 ve 8 farklı proje tecrübe şartı ve yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans şartları aranacak.

Mimarlarda tecrübe şartı

Kamuda, üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübesinin bulunması,

En az 10 bin m2 ve 4 farklı yapının proje sürecinde aktif olarak bulunması veya mimarlık ana bilim dalında doktorasının bulunması.

Çekiç etkisi önlemi

Bitişik nizam yapıların depremde birbiri ile çarpışmasının (çekiç etkisi) Önlenmesi için 6 metre yüksekliğe kadar olan binalar için 3 cm, üzerindeki her kat için 1 cm olmak üzere derz boşluğu bırakılma zorunlu olacak." (İLKHA)