Ebu Hüreyre radiyallahu anh’dan rivayetle Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi ve sellem “Çörek otunda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır” diye buyurmuşlardır (Buhârî, “Tıp”, 7; Müslim, “Selam”, 88; İbn Mâce, “Tıp”, 6; Tirmizî, “Tıp”, 5). Buhari ve Müslim’in sahihlerinde Ebu Seleme’nin Ebu Hüreyre’den rivayet ettikleri başka bir hadislerinde ise Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi ve sellem; “Çörek otuna devam ediniz, çünkü çörekotunda ölümden başka her derde çare vardır” diye buyurmuşlardır.

Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi vesellem’in övmüş olduğu çörekotu bitkisi dünyanın değişik yerlerinde değişik isimlerle bilinir ve destekleyici tedavide bolca kullanılır.

Çörekotu, açık mavi renkli çiçekler açan 20–40 cm boyunda, otsu bir senelik bir bitkidir. Yol kenarları ve özellikle ekin tarlaları içinde bulunur. Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval şekillidir. Memleketimizde Afyon, Burdur ve Isparta yörelerinde yetiştirilmektedir.

İsimleri

Türkçe ismi: Çörek otu, kara çörek, siyah kimyon…

Arapça ismi: Habbah sewda, habbetul beraka

Latince ismi: Nigella Sativa

Kürtçe ismi: Reşık, künciyên reş

Tarihçesi

Çörek Otu asırlar boyunca, bitkisi ve yağı ile birlikte, Afrika’da, Asya’da ve Ortadoğu’da, günümüzde ise Amerika ve Avrupa’da milyonlarca insan tarafından “sağlıklarını desteklemek için” kullanılmaktadır. Aromatik bir baharat türü ve siyah rengi hariç susam tohumuna benzer olan çörekotu, geleneksel olarak çeşitli durumlar ve tedaviler için mükemmel bir ilaç olarak da kullanılmıştır.

Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi vesellem’in övmüş olduğu bu bitkiye İslam âlimleri de kayıtsız kalamamış, hakkında bolca eser yayınlamışlardır. El-Biruni ve İbn-i Sina bunlardan bazılarıdır.

Etken Maddeleri

Takriben %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşmaktadır. İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer maddeler ise, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit, kalsiyum, sodium, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenium, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C dir.

Yukarıdaki maddelerden özellikle nigellon ve thymoquinon etken maddeleri çörek otunun destekleyici özelliğiyle doğrudan alakalıdır.

Genel Faydaları

• Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.

• İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.

• Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

• Kan şekerini düzenler.

• Yorgunluk halini giderip zindelik verir.

• Damar hastalıklarını önler.

• Cinsel gücü arttırır.

• Hazmı kolaylaştırır.

• Vücuttaki toksinleri süzerek atar.

• İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.

• Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.

• Alerjileri önler.

• Savunma sistemini dengeler.

• Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.

Kullanıldığı Hastalıklar

Çörek otu, bir hastalık durumunda kullanılabileceği gibi günlük veya gün aşırı olarak öylesine de tüketilebilir. Aşırı alınmadığı takdirde herhangi bir yan etkisi ve zararı bildirilmemiştir; şayet ona alerjiniz yoksa.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Vücudu tahrip eden mikroplara karşı vücut direncini artırır.

Kanserden AIDS’e kadar birçok hastalıkta kullanılabilir.

İltihaplı vakalarda iltihap engelleyici olarak kullanılabilir.

Nefes darlığı ve solunum yolları hastalıklarında iyi bir yardımcı etken olduğunu defalarca kanıtlamıştır.

Çörek Otu özünün(yağından) meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlattığı görülmüştür.

Bayanlarda sıkça görülen rahim ve vajinal iltihaplara iyi geldiği bilinmektedir. (Bunu, iltihabı ve akıntıyı meydana getiren mantar hücrelerini yutan vücut savunma hücrelerini destekleyerek başarmaktadır.)

Karaciğeri tahripten korur.

Canlılarda biriken zararlı toksik maddeleri baskılar ve onların vücuttaki zararlı etkilerini en aza indirir. Özellikle hava kirliliği yaşanan şehirlerde yaşayan insanlarımızın bu mucizevî bitkiden her gün almaları gerçekten faydalarınadır.

Kolon kanserini engeller.

Şeker hastalığına karşı son derece faydalıdır.

Yüzyılımızın hastalıklarından birisi de alerjidir. Çörek otunun alerjik reaksiyonlarda vücudu baskılayıcı rol oynadığı Berlin Charite Üniversitesi tarafından kanıtlanmıştır.

Egzama gibi rahatsızlıklarda çörek otu iyi bir iyileştiricidir.

Romatizmal hastalıklarda, mide rahatsızlıkları ve reflüde, böbrek hastalıklarında, kalp damar hastalıklarında, kolesterolün düşürülmesinde, Hiper Tansiyon(yüksek tansiyon)da, hücre yenilemede; uyarıcı etkilerinden dolayı da hemoroit, hepatit, nezle, ishal, öksürük ve tenyalarda etkilidir. Ayrıca;

Müzmin hastalıklarda şaşırtıcı derecede iyileşmeler sağlar. Çocuklarda özellikle sinir ve deri sorunlarına, astım ve alerji sorunlarına da çok iyi gelir. Çörek otu ürünleri (yağ ve bal karışımlı) hamilelik döneminde oluşan şikâyetleri en aza indirir. Yan etkisi olmayıp, hamilelik dönemindeki bayanlar ve bebeklerini ana sütüyle beslemeyi tercih edenler için sütün kalitesini arttırarak bebek için daha faydalı olmasını sağlar. İktidarsızlık ve kısırlık sorunlarında da yine etkili bir destekleyicidir. Çünkü çörek otu, cinsî hormonları düzenlemekte, bedenî ve ruhî olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.

Nasıl Kullanılır?

Kurutulan tohumlar baharat şeklinde, suda kaynatılarak ya da yağı çıkarılarak tüketilir. Güzel kokulu bir baharat olarak kullanımı çok yaygındır. Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı, saç dökülmesinde ve saçlı deride oluşan kepeğe karşı oldukça etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş ağrılarına iyi gelir. Suyu ile sivilcelere pansuman yapıldığında sivilceler üzerinde etkili olduğu görülmüştür.

Hastalıklara Göre Kullanımı

Astım ve Bronşiyal Problemler: Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Günde iki defa alınır. Aynı zamanda, her gece Çörek otu yağı ile göğüs ovulur ve kaynar su içindeki Çörek otu yağının buharı nefesle içeri çekilir.

Sırt ağrısı ve diğer Romatizma çeşitleri: Az bir miktar Çörek otu yağı hafifçe ısıtılır ve daha sonra romatizmalı alan yoğun bir şekilde sıvazlanır. Günde üç defa da yağdan bir çay kaşığı içilir.

Şeker Hastalığı: Bir fincan bütün Çörek otu, bir fincan su teresi veya hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan şahtere otu karıştırılır. Toz haline getirmek için mikserden geçirilir. Bir ay boyunca, Her gün kahvaltıdan önce bir çay kaşığı Çörek otu yağı ile birlikte bir çay kaşığı karışım alınır.

İshal: Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Belirtiler kayboluncaya kadar karışımdan günde iki defa içilir.

Kuru Öksürük: Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve günde iki defa alınır. Göğüs ve sırt Çörek otu yağı ile ovulur.

Grip ve Burun Tıkanıklığı: Her bir burun deliğine 3–4 damla Çörek otu yağı akıtma, burun tıkanıklığını ve kafanın soğuk al-gınlığı ızdırabını giderebilir.

Saçın Kırlaşması(Genel) : Çörek otu yağı ile düzenli bir şekilde saçlara masaj yapılması, saçların erken kırlaşmasını önle-yebilir.

Saç Dökülmesi: Kafa derisinin tamamına limonu darbeli bir şekilde sürün ve takriben 15 dakika böylece hareket edin. Sabunla yıkayın, durulayın ve saçların tamamını kurulayın. Daha sonra Çörek otu ile kafa derisinin içine masaj yapın. Kahve veya çaya bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak için.

Saman Nezlesi: Bir yemek kaşığı Çörek otunu bir bardak limon suyuna karıştırın. Belirtiler giderilinceye kadar, günde iki kez alın.

Baş ağrısı: Alın ve kulaklara yakın yüz kısımları Çörek otu yağı ile ovulur ve kafa bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı Çörek otu kahvaltıdan önce alınır.

Sağlıklı Cilt: Bir çorba kaşığı Çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur ve en az bir saat böyle devam edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır.

Yüksek Tansiyon: Kahvaltıdan önce her sabah iki diş sarımsakla birlikte herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak alın. Çörek otu yağı ile bütün vücudunuzu ovun ve üç günde bir kez 1,5 saat güneş ışınlarına maruz bırakın. Bu işlemlere bir ay devam edin.

Uyuşukluk ve Yorgunluk: Bir bardak saf ve taze portakal suyu ile bir çorba kaşığı Çörek otuna her sabah 10 gün boyunca devam edilir.

Hafıza Düzeltme: Bir gram kaynatılmış nane içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve 15 gün içmeye devam edilir.

Kas Ağrıları: Ağrıyan yerler Çörek otu yağı ile ovulur. Sinirsel Tansiyon Stresi (Hindistan)

Bir fincan çay veya kahve ile bir çay kaşığı Çörek otu günde 3 kez alınmaya devam edilir.

İktidarsızlık: 200 g zeytinyağlı öğütülmüş Çörek otu tohumu, 100 g günlük, 50 g Çörek otu yağı, 50 g zeytinyağı, 200 g saf bal güzelce karıştırılır. Her öğünden sonra bir çorba kaşığı alınır.

Çörek otunun faydaları yukarıda saydıklarımızdan çok daha fazladır. Ancak bir grup insan yüksek dozda çörek otu kullanmanın ölümcül olduğunu söylemişlerdir.

Yukarıda verilen tüm bilgiler, bilgilendirme amaçlıdır. Hastalıkların teşhis ve tedavisi tıp doktorlarına aittir. Bitkiler ve bitkisel ürünler ise doktorların verdiği tedavilere destek olarak değerlendirilmelidir.

Doktorsuz sağlıklı bir doğal yaşamda görüşmek üzere, Allah-a emanet olunuz.

 Faydalanılan Eserler:

1- saglıksifa.com’daki makaleden

2- mucize iksirler.blogspot.com’dan

3- Tıbb-ı Nebevi: İbn-i Kayyım El Cevziyye, Hikmet  Neşriyat

Fadıl Şani / İnzar Dergisi Mart 2011