Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Önceliğimiz devletimizin koruması altında bulunan çocuklarımıza aile sıcaklığında hizmetler sunmaktır. 2002'den bugüne kadar aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan çocuk oranını yüzde 39'dan yüzde 92'ye yükselttik." dedi.
Çocuk evleri ve çocuk sitelerinde kurdukları yaşam modelleriyle gençlerin sosyal hayata uyum sağlamasını kolaylaştırdıklarını belirten Yanık, bu kapsamda 14 bin 273 çocuğun bulunduğunu bildirdi.
Yanık, çocukları devlet korumasına almanın yanı sıra onları risk içeren durumlardan korumak için mobil ekiple takip etmeyi sürdürdüklerini, bugüne kadar farklı risk gruplarından 222 bin 693 çocuğa ulaşarak, 14 bin 662 okul ziyareti yaptıklarını ve 50 bin 4 aileyle görüştüklerini kaydetti.
Devletin, meslek sahibi olan gençlerin emeğini en doğru şekilde değerlendirmeye özen gösterdiğini vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:
"1988 yılından 2002 yılına kadar 21 bin 302 hak sahibi gencimiz istihdam edilirken, 2003-2022 yılları arasında 38 bin 601 gencimizi kamuya yerleştirdik. 2018'de yaptığımız yasal düzenleme ile gençlerimize mühendis, öğretmen, hemşire, avukat gibi mezun oldukları alanlara göre atanma imkânı getirdik. İstihdam hakkı olan çocuklarımızın başvuru süresini 2 yıldan 5 yıla çıkardık. Sınav uygulamasını kaldırdık ve hak sahibi gençlerimizin kamu kurumlarına kura yöntemiyle yerleştirilmesini sağladık. Yılda bir kez yapılan yerleştirme işlemini artık yılda 3 kez yapıyoruz. Gençlerimizin özel sektörde de istihdamını artırmak adına 2018'den itibaren teşvik edici politikalarımızı ayrıca özel sektör düzleminde uygulamaya başladık."
Gençlerin, özel sektörde çalışmaları halinde, SGK primlerinin tamamını 5 yıl süreyle devlet olarak ödediklerini belirten Yanık, bu kapsamda bugüne kadar 10 bin 313 genci özel sektörde istihdama ulaştırdıklarını anımsattı. (İLKHA)