İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Filistinli Hıdır Adnan, işgalcilerin keyfi "idari tutuklama" kararını protesto etmek için 87 gündür açlık grevindeydi.

İşgalcilerin sözde mahkemesinin herhangi bir suçlama yöneltemediği Adnan (44) önceki gün işgal zindanlarında şehid oldu.

BM, Hıdır Adnan'ın şehadetine neden olan koşulların araştırılmasını istedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in durumu endişeyle takip ettiğini aktaran BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Genel Sekreter israile idari tutukluluk uygulamasına son vermesi çağrısını yineliyor. İdari tutuklulukta bulunan kişilerin cezaları kesinleştirilmeli ve suçsuz bulununlar gecikme olmadan serbest bırakılmalı." ifadelerini kullandı.

Haq, işgal rejimi sözde yetkililerinin Adnan'ın şehadetine yol açan koşulların detaylı şekilde araştırılmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Siyonist rejim, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "israil'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde sözde askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. (İLKHA)