Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen genel kurulda, genel başkanın yanı sıra yönetim, denetim ve disiplin kurulları da seçildi.
Başakşehir Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Yahya Yıldızhan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, milletin imam hatip okullarına farklı bir değer atfettiğini, dinini ve kültürünü bir nebze de olsa öğreneceği okullar olarak gördüğünü söyledi.
"İmam hatipler Türkiye'nin özetidir"
Şentop, "Bu okullar sadece imam ve hatip yetiştirmek üzere açılmış okullar değildir.
İlim Yayma Cemiyeti'nin de hedefi ilk imam hatip okulunu kurmaktı. Diğer bir hedefi ise milletin değerlerinin öğrenilmesi, öğretilmesi milletin değerleri ile devletin değerlerini birleştirmekti. Dava imam hatip okulu açmaktan daha büyük bir hale gelmişti. Atılan tohumun büyüyüp ağaç haline gelmesi bütün dünyayı gölgesi altına alacak büyük bir çınara dönüştürülmesi için mücadele ediliyor. İmam hatipler, Türkiye tarihinin bir özeti ve tüm darbe dönemlerinde zarar gören bir yapıdır." dedi.
"Yeni bir 14 Mayıs'a gidiyoruz"
Programda bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Milletin geleceğine kendi değerleri çerçevesinden bakarak ve tüm dünyayı da kucaklayarak hizmet eden, aynı zamanda milli ve manevi dünyamızın mimarları olan bir topluluk huzurunda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. ÖNDER Genel Kurulu, hem Türkiye'ye hem de dünyaya bir mesajdır. Hala boşluğumuzu bekleyenler, birliğimiz içinde zafiyet arayanlar, her türlü fırsatı kendilerine ait bir galibiyete dönüştürmek isteyenler var. Tarihin sayfalarında iki 14 Mayıs var. İlki 1950'de başladı, 27 Mayıs 1960'ta sona erdi. Şimdi yeni bir 14 Mayıs'a gidiyoruz. Yıllarca ötekileştirilen, hakir görülen, önü kesilenler hem ilk 14 Mayıs'ı hem de bu 14 Mayıs'ın ne anlama geldiğini biliyor." diye konuştu.
"Geleceğe daha güçlü adımlarla yürümek gibi bir sorumluluğumuz var"
Programın açılış konuşmasını yapan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan ise "İmam hatipler, 1958 yılında kuruldukları ilk günden itibaren doğru bildikleri ve inandıkları yolda hakkın ve haklının yanında olarak mücadele etmiştir. İmam hatip okulları inişli çıkışlı yollardan geçti. Yasaklar ve ihlallerle karşı karşıya kaldı. Bugün geldiğimiz noktada imam hatip okullarımızın istikrarlı yürüyüşünü sürdürmek, özgün bir eğitim modeli olan imam hatip müfredatını ihtiyaçlar ve şartlar çerçevesinde geliştirmek, öğrencilerimizin, mezunlarımızın gelişimlerine katkı sunmak ve böylece imam hatipliler olarak geleceğe daha güçlü adımlarla yürümek gibi bir sorumluluğumuz var. Gün, kuruluş döneminde gösterilen fedakarlıkları, harcanan emekleri ve geçmişte yaşanan haksızlıkları asla unutmadan bugünü diri ve canlı tutma, yönümüzü de inanç ve azimle geleceğe çevirme günüdür." şeklinde konuştu.
"Türkiye yüzyılında imzamız olacak"
İmam hatiplerin kuruluşunun 110. yılına da atıfta bulunan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Okullarımızın kuruluşunun üzerinden tam 110 yıl geçerken Türkiye artık bağımsız, kendi ayakları üzerinde durabilen, bölgesinde ve dünyada lider bir ülke oldu. Bu ivmenin itici gücü oldu yetişen imam hatip nesli. Şimdi bizim öncelikli sorumluluğumuz; bu ivmeyi daha da ileriye taşıyacak, önümüzdeki asra iyilik, barış ve adalet getirecek nitelikte bir gençlik yetiştirmek için daha çok çalışmaktır. Bugün ülkemizin her bir ferdiyle; eğitim, kültür, sanat, bilim, ekonomi, siyaset, teknoloji ve savunma sanayi gibi pek çok alanda Türkiye yüzyılına hazırlanıyoruz. İmam hatip nesli olarak geçmişte verdiğimiz mücadeleleri ve yaşadığımız hak ihlallerini unutmadan, hiçbir gencimizi ihmal etmeden özgüvenli bir şekilde geleceğe doğru yürüyoruz. Biz gençlerimize güveniyoruz. Türkiye yüzyılında bu çocukların ve gençlerin imzası olacak. Gelecek yüzyılda ülkemiz, milletimiz ve insanlık için çocuklarımız, gençlerimiz gurur duyacağımız pek çok eser ortaya koyacak. Buna inanıyor ve bunun için çalışıyoruz.
12 kişiye "Ahde Vefa" ödülü
Genel Kurulda ayrıca, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından geçtiğimiz Eylül ayında yapılan 19. İmam Hatipliler Kurultayı'nda belirlenen "Ahde Vefa ile" şiarı çerçevesinde verilen ödüller sahiplerini buldu.
İmam hatiplere ve eğitim hayatına hizmet eden Dr. İlknur Görçin, üniversite öğrencisi Mehmet Emin Altınok, Emekli Din Görevlisi Sabri Otağ, iş adamı Ahmet Gür, eğitimci Nadire Kara, araştırmacı-yazar Mustafa Öcal, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Ensar Vakfı Önceki Dönem Başkanı Ahmet Şişman, iş adamı Osman Kaan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz, iş adamı Sabri Ülker, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla'ya "Ahde Vefa" ödülü verildi.
110. Yıl Sergisi açıldı
ÖNDER 59'uncu Genel Kurulu'nda genel başkanla birlikte derneğin 70 kişiden oluşan Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri yeniden belirlendi.
İmam hatip okullarının ilk kez kuruluşunun yıldönümü nedeniyle "110'uncu Yıl Fotoğraf Sergisi" de açıldı. 100 eserin yer aldığı sergide, ilk açılan 7 imam hatip okulu başta olmak üzere imam hatip liselerinin ilk hocaları, talebeleri, öncülerinin fotoğraflarına yer verildi. Celaleddin Ökten, Yahya Kutluoğlu, Hayrettin Karaman, Mehmet Ali Sarı gibi ünlü hocaların bulunduğu sergi, imam hatip okulları tarihine tanıklık ediyor.
ÖNDER 59'uncu Genel Kurulu'na, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Birol Akgün, Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kaan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte ÖNDER önceki dönem başkanları, yöneticileri, üyeler ve gönüllüler katıldı. (İLKHA)