Sakarya Üniversitesi senatosu 26 Nisan'da final sınavlarının 05-25 Haziran tarihleri arasında "yüz yüze" yapılacağı kararını aldı. Bu tarihten önce alınmış bir diğer karar da final sınavlarının yüzde 70 oranında etkili olmasıydı. Bu karara sosyal medyada öğrenciler yoğun tepki gösterdi ancak senato kararında ısrarcı davranıyor. Bu ısrar neticesinde Sakarya Üniversitesinde eğitim görmekte olan 51 bin 340 öğrencinin önemli çoğunluğunun mağdur olacağı bildirildi.

Yaptığı İslami çalışmalarla ön plana çıkan Sâbikūn Gençlik Öğrenci Topluluğu'nun dahil olduğu topluluk ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride mağduriyetlerini dile getiren üniversite öğrencileri şu açıklamalarda bulundu:

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI ORTAK BİLDİRİRİSİ

"Üniversite senatosunun 25.04.2023 tarihinde aldığı karar ile üniversite final sınavlarının yüz yüze olacağı duyuruldu. Sakarya Üniversitesi öğrenci toplulukları ve öğrencilerin sesi olarak bu yanlış karar karşısında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Öğrencilerin bu açıklama karşısında yaşaması muhtemel olan mağduriyetler şu şekildedir;

-        Online eğitim sisteminin yüz yüze eğitime kıyasla yetersiz olduğu herkes tarafınca bilinmektedir. Buna rağmen final sınavlarının yüz yüze yapılması için verilen bu dayatma, öğrenciler tarafından anlaşılmamaktadır.

-        06.02.2023 tarihinde ülkemizin başına gelen acı felaketten dolayı Bahar döneminin online olacağı açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak öğrenciler, kaldıkları evlerin ve yurtların sözleşmelerini bitirerek memleketlerine döndüler. Kapasitesi minimum 50.000 olan üniversitemizin öğrencilerinin final sınavlarına döndüklerinde nerede kalacaklarıyla alakalı net bir açıklama yapılmamıştır.

-        Sayın Rektörümüz Hamza Al’ın paylaşımlarında final sınavlarına gelecek olan öğrencilerin nerede kalacağıyla ilgili çözümü ‘’İmkanlar ölçüsünde KYK yurtlarından yaralanabileceklerdir.’’ Şeklinde olmuştur. Bu açıklamanın öncesinde Sayın Rektörümüz Hamza Al’ın paylaşımındaki ‘’KYK yurtlarında ÜCRETSİZ’’ kalınacağı ibaresini neden kaldırdığı akıllarda soru işareti bırakmaktadır.

-        Minimum 50.000 nüfuslu Sakarya Üniversitesi’nin öğrencileri nasıl olacakta maksimum 10.000 kapasiteye sahip KYK yurtlarına mağduriyet yaşatılmadan yerleştirilecektir? Halihazırda bu KYK yurtlarına yerleştirilen depremzedelerinde olduğu unutulmamalıdır.

Tutarsız ve belirsiz olan bu açıklamalar biz öğrenciler tarafından kabul edilebilir değildir. Eğer Sakarya Üniversitesi senatosu final sınavlarını yüz yüze yapmak istiyorsa tutarlı açıklamalar ile öğrenciyi tatmin etmelidir. ÇÜNKÜ ÜNİVERSİTEYE HAKİM OLAN İRADE SENATO İRADESİ OLDUĞU KADAR ÖĞRENCİNİNDE İRADESİ OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR. BU AÇIKLAMALARIN VİZE HAFTASINA YAKIN YAPILMASI ÜLKEMİZİN VE GELECEĞİMİZİN TEMİNATI OLAN ÖĞRENCİLERE YAPILAN BİR DAYATMADIR. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI VE ÖĞRENCİLERİ OLARAK ÜNİVERSİTEMİZDE HİÇBİR ŞEYİ OLDU BİTTİYE GETİRMEYECEĞİZ."