Kuluçka Merkezi ile Bingöl’de bulunan kanatlı hayvan yetiştiricilerine büyük kolaylıkların sağlanması amaçlanıyor. Mart ayının başında hizmet vermeye başlayan Kuluçka Merkezi’nin faaliyetleri, Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek. 

Konuyla ilgili Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, "Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan ‘Kuluçka Merkezi’ yeni dönemde kanatlı hayvan yetiştiricileri için hizmet vermeye başladı." ifadeleri kaydedildi.

"Merkezimizde, tam donanımlı makina ve aparatlar mevcuttur"

Kuluçka Merkezi ile ilgili olarak Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Aygün, “Kuluçkalık  işlemi ve kuluçka makinelerinin kolaylıklarından   faydalanmak   üzere   Üniversitemiz Ziraat Fakültesi bünyesinde daha önceden kurulan   ‘Kuluçka  Merkezi' tekrar faal hale getirilmiş bulunmaktadır. Merkezin faaliyetlerine yeniden başlaması ile ilimizde bulunan kanatlı hayvan yetiştiricilerine büyük kolaylık sağlanacaktır. Merkezimizde hindi, kaz, tavuk, ördek ve keklik türünden kanatlı hayvan yavrularının çıkarılması için uygun ve tam donanımlı makinalar ve aparatlar mevcuttur.   Özellikle kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan vatandaşlarımızı bu yıl da merkezimizde görmek bizleri mutlu etmektedir. Bugüne kadar merkezimizi yetiştiricilik ve üretim yapan yaklaşık 500 üreticimiz ziyaret etti. Yine geçen senelerde Rektörümüzün katkıları ile Fakültemiz Zootekni Bölümüne, ‘yumurta kalite ve test cihazı’ alınmıştı. Bu cihaz   sayesinde geçen sene olduğu gibi bu sene de kuluçka için gelen yumurtalarda  kuluçka  öncesi  döllülük  ve  kalite  özelliklerinin  belirlenmesine  yönelik  çalışmalara devam edildi. Bu çalışmalar sayesinde kuluçka veriminin artması ve yetiştiricilerin daha az kayıpla üretim yapmalarına yönelik adımlar atılmış  oldu. Ayrıca bu yıl   içerisinde Şehir  Merkezine uzak bölgelerde ikamet eden ve yumurta getirmiş olan yetiştiricilerimiz için kuluçkadan çıkan civcivleri için kısa süreli  muhafaza etmek amacıyla otel hizmeti  de verilmektedir." ifadelerini kullandı. 

Aygün, son olarak, "Bu vesileyle bizlere her daim destek olan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak’a ve emek veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Bingöl Üniversitesi Ziraat  Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim  üyelerinden Doç. Dr. Hakan İnci’nin koordinatörlüğünde 1 Mart 2023 tarihinde hizmet vermeyen başlayan ‘Kuluçka   Merkezi’ faaliyetlerinin temmuz ayı sonuna kadar devam etmesi planlandığı belirtildi. (İLKHA)