BİNGÖL - Başka illere göç edenlere 'köye geri dönün' çağrısı yapan Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Ali Kaysadu, "Eğer köylerine geri dönüş için niyetleri varsa, her türlü desteği veriyoruz" dedi.

 

"5 yıllığına faizsiz 50 koyuna kadar özel kredi söz konusu"
Köylerine geri dönmek isteyenlere her türlü desteği verdiklerini ifade eden Kaysadu, "Köye kesin dönüş yapacaklar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 5 yıllığına faizsiz 50 koyuna kadar özel kredi söz konusu. Bu kredi 2 sene ödemesiz, 5 yıl geri ödemelidir. Herkes bu krediyi alabiliyor. Gelsinler bu işi yapsınlar, keçi ve koyun varlığı çoğalsın. Hayvancılığımız tekrar eski görkemli dönemine geri dönsün. Bu bölgede işletme bazında üretimde başarı sağlanamaz. Bu nedenle hayvan ıslahı ve üretimin artırılması için en az 150 hayvan beslenmesi lazım. Eğer 50 hayvan besleniyorsa bunun 150`ye çıkarılmasını öneriyoruz. Sayı ne kadar fazla olursa geçim o kadar rahat sağlanır. Bu nedenle üreticilere daha fazla hayvan yetiştirmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

 

"168 bin olan küçükbaş hayvan varlığının bugün 754 bine ulaştı"
1980'li yıllarda hayvancılığın deposu olarak nitelenen bölgede, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yok olma eşiğine gelen hayvancılığın toparlanma sürecine girdiğini belirten Kaysadu, hayvan varlığının yeniden artması için yürütülen çalışmalarla 2010 yılında 168 bin olan küçükbaş hayvan varlığının bugün 754 bine ulaştığını söyledi.

 

Kaysadu, "1980'li yıllarda sayısı milyonla ifade edilen küçükbaş hayvan varlığı, 1990-2010 yılları arasında önemli oranda düşüş yaşadı. Son yıllarda bölgede yaşanan olumlu hava ve yaylaların kullanıma açılmasıyla küçükbaş hayvancılığı hızla gelişti. Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle insanlar köylerini bırakarak kent merkezlerine göç ettiler. Bu nedenle küçükbaş hayvan varlığında büyük bir azalma oldu. Biz bunu yeniden toparlamak için büyük gayret gösteriyoruz. Hayvan varlığında kayıt dışı oranı yüzde 5. Bazı yetiştiriciler yeşil kartlarının iptal edileceği korkusu ile kayıp yaptırmıyor" diye konuştu.

 

"Bingöl`ün iklimi küçükbaş hayvancılığa elverişli"
Bingöl`ün iklimi ve coğrafyasının küçükbaş hayvancılığa elverişli olduğuna ifade eden Kaysadu, yayla ve meraların da küçükbaş hayvancılığına son derece müsait olduğunu söyledi.

 

Kaysadu, hayvan varlığının hala istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Vatandaşların çoğunluğu geçimlerini sağlamak için hayvancılık yapıyor. Zaten bölgemizde hayvancılığın bir tabanı var. Bakanlığın verdiği destekler, son yıllarda bölgede yaşanan rahatlama, yaylaların kullanıma açılması hayvancılığın yeniden canlanmasını sağladı. Çözüm süreciyle birlikte bu varlığın daha da artacağına inanıyorum" dedi.

 

"Çobanların özlük hakları için bir çalışma yapılıyor"
Çobanların özlük hakları için bir çalışma yaparak rapor halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunduklarını ifade eden Kaysadu, "Bakanlık taban 200 baş olsun diyor. Yani 200 küçükbaş hayvan besleyen bir kişiye çoban zorunlu olsun. Biz de 150 hayvan beslenmesi üzerinde duruyoruz. İlimizde 2 bin 595 işletmemiz var. Her birine bir çoban verilse bu 2 bin 600 kişi eder. Bunun için çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)