BİNGÖL-Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, Karşıyaka, Recep Tayyip Erdoğan, Şehit Mustafa Gündoğdu ve Saray mahallelerindeki 2/B arazilerinin satışına ilişkin fiyatlarının belirsizliğine tepki gösterdi.

''Bingöl'de halen bir arpa boyu mesafe alınamadı''
İl Defterdarı İhsan Mintaş'ın, fiyat açıklanmadan 2/B yasası kapsamında vatandaşların başvurularını yapmalarını istemesi hak sahiplerinin tepkisini çekti.

Hak sahipleri adına açıklama yapan Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Butaku, fiyatlar açıklanmadan kimsenin başvuru yapmayacağını söyledi. 2/B yasası kapsamında diğer illerde tüm işlemlerin yapıldığını belirten Butaku, Bingöl'de halen bir arpa boyu mesafe alınamadığını ifade etti.

''Defterdar bey, 2/B kapsamında satacağı arsanın fiyatını saklıyor''
İl defterdarının 'sen gel bana resmi müracaatını yap, ben daha sonra sana fiyatı tebligatla bildiririm' dediğini ifade eden Butaku, "Devlet sırrı gibi bu fiyatı saklamanın bir anlamı yok. Defterdar bey, 2/B kapsamında satacağı arsanın fiyatını saklıyor. Bunun altında ne amaç yatıyor, sebep nedir? Bunun açıklanmasını istiyoruz." Dedi.

'' Bu insanlar İsrail'den gelip Filistin toprağını işgal etmemişler''
Düzağaç bölgesinde oturanlara işgalci muamelesi yapıldığını söyleyen Butaku, "Bu insanlar İsrail'den gelip Filistin toprağını işgal etmemişler. Köyde bir şekilde mağdur olmuş insanlar gelip Düzağaç'ta bu evleri yapmış. Ayrıca bu bölgede yapılan kooperatiflerin hepsi devlet eliyle yapılan kooperatiflerdir. Vatandaş kendi başına gelip orada konut yapmamış. İmarını devlet açmış, altyapısını devlet yapmış, elektriğini, suyunu devlet vermiş, okulunu devlet yapmış. Eğer bir suç işlenmişse devletle birlikte işlenmiş. Şimdi kalkıp fiyat belirlemiyorum, zaten devletin arsasına konmuşsunuz deme hakkınız yoktur. Eğer vatandaş olmazsa devlet yoktur. O arsa vatandaşın arsasıdır, eğer 2/B kapsamında bir hak verilmişse, makul bir fiyat verilsin, biz de tapularımızı alalım. Şayet makul fiyat belirlenmezse, fiyat açıklanmazsa hiçbir vatandaş müracaat etmeyecek. 19 Ekim'de Karşıyaka Mahallesi'nin süresi bitiyor. 20 Ekim'de defterdar beye müracaat edip, oranın yıkılmasını isteyeceğim. Kendisinin de orayı yıkması gerekiyor. Gelsin kendisi yıksın. Sürekli birileri kalkıp vatandaşa eziyet etmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Bu konuyu Bakan beye bildirdik. Eğer sorun çözülmezse kooperatif başkanlarıyla birlikte Ankara'ya gideceğiz. Gerekirse, hak sahipleriyle birlikte hükümet konağının önüne gelip orada oturma eylemi yapacağız. İnsanlarla oynuyorlar. Defterdar diyor ki, kanun koyucu fiyatı belirleme demiş. Sanki biz koyunuz, anlamıyoruz. Böyle bir şey olur mu? Biz araştırıyoruz. Bazı illerde 8-9 ay önce fiyatlar belirlenmiş, Bingöl'de kanun koyucu fiyat belirleme diyormuş. Fiyatlarla ilgili piyasa araştırması yapılmış. Bu fiyatları nasıl, hangi şartlarda belirlediniz. Fiyatların açıklanmasını istiyoruz" diye konuştu.(Nihat Kanat-İLKHA)